ΥΓΕΙΑ

Η μπουγάτσα της κρίσης που σπάει ταμεία!!!

Η μπουγάτσα της κρίσης που σπάει ταμεία!!!

Καλά κρατεί η φρενίτιδα για το περίφημο… μπουγατσάν -τη βορειοελλαδίτικη, νέα και πιο λαχταριστή εκδοχή της γνωστής μπουγάτσας-, του οποίου η χάρη έφτασε μέχρι τον βρετανικό Guardian.

Το αφιέρωμα (ανέβηκε στην ηλεκτρική έκδοση της εφημερίδας, στο τμήμα με τις γαστριμαργικές απολαύσεις ανά τον κόσμο) αναφέρεται στο… υβριδικό επιδόρπιο που ανακάλυψε ο σεφ Δημήτρης Κοπαράνης από τη Θεσσαλονίκη αλλά και στις νέες εμπνεύσεις του, όπως είναι τα εκλέρ αλά ελληνικά (!), με ταχίνι, τσάι του βουνού και μαστίχα.

Περιγράφει συγκεκριμένα ο συντάκτης του “Guardian» για το μπουγατσάν: “Πριν από 10 μήνες δεν υπήρχε. Η ζύμη του “γεννήθηκε” από την οικονομική κρίση και τη γενιά του Instagram, και συνδυάζει το κρουασάν με την παλιά κρέμα που έχει η “κλασική” μπουγάτσα της βόρειας Ελλάδας. Το 2013 ο Κώστας Καπετανάκης και η σύζυγός του Μαρία απολύθηκαν από κυβερνητικές θέσεις. Με τις αποταμιεύσεις τους άνοιξαν ένα καφέ στην οδό Παύλου Μελά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το ονόμασαν Estrella. Στην επιτυχία του βοήθησε σημαντικά η εφεύρεση του μπουγατσάν από τον σεφ τους Δημήτρη Κοπαράνη.

Διαφήμιση

“Eκπληκτικό»

Δείχνει τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά εκπληκτικό, ειδικά όταν συμπληρώνεται με επικάλυψη σοκολάτας. Οταν ο Κοπαράνης το έφτιαξε πρώτη φορά, το ονόμασε και ανέβασε την εικόνα του στο Instagram, έκανε τον γύρο του διαδικτύου και έγινε αμέσως sold out»!

Στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για τη φιλοσοφία των ιδιοκτητών του καταστήματος, που έδωσαν τον χρόνο στον σεφ τους να πειραματιστεί οδηγώντας τον στη δημιουργία νέων πιάτων, συμπεριλαμβανόμενου του χοιρινού με γραβιέρα ποπ κορν, τις σαλάτες που σερβίρονται σε βάζα μαρμελάδας και τις πίτσες που γίνονται από ζύμη ίδια με αυτή που φτιάχνεται για το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης, τύπου πρέτζελ. “Η τελευταία καινοτομία του είναι τα γαλλικά εκλέρ που γίνονται με ελληνικές πρώτες ύλες, όπως ταχίνι, τσάι του βουνού και μαστίχα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο νεαρός σεφ Δημήτρης Κοπαράνης έγραψε στο προσωπικό του blog μετά την αναφορά του “Guardian» στο γλυκό του: “Αν κάποιος τσεκάρει τη δουλειά μου σε βάθος χρόνου, καταλαβαίνει πως το φαγητό το οποίο σερβίρω δεν υπήρχε. Δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να φτιάξω το πιο καλό σουβλάκι, την πιο καλή πίτα, την πιο καλή μακαρονάδα. Δούλευα πάντα με πράγματα νέα ή με πράγματα τα οποία έφτιαχνα με νέο τρόπο. Η πίτσα από κουλούρι Θεσσαλονίκης, το προφιτερόλ από τσουρέκι, το φαγητό σερβιρισμένο σε ψωμί, το κρουασάν με κρέμα μπουγάτσας, τα εκλέρ από τσουρέκι. Δεν ζήτησα ποτέ ένα μερίδιο από την αγορά που υπάρχει ήδη».

Πηγή: Espressonews.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αγορά
#δημοσίευμα
#διαδικασία
#δουλειά
#εικόνα
#ελληνικές
#Θεσσαλονίκη
#Θεσσαλονίκης
#κρέμα
#κρίση
#κρίσης
#μακαρονάδα
#μαστίχα
#οικονομική
#σαλάτες
#σεφ
#ταμεία
#τσάι
#τσουρέκι
#φαγητό