Κάθε επιπλέον ώρα σωματικής δραστηριότητας ακόμη και ήπιας σχετίζεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, ανανεώνοντας τους νευρώνες του εγκεφάλου
Μία ώρα σωματικής άσκησης ακόμα και στην ηπιότερη έντασή της έχει ευεργετικές επιδράσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου καθώς τα χρόνια περνούν.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, η καθημερινή σωματική άσκηση ενδέχεται να προστατεύει από έκπτωση των νοητικών λειτουργιών κατά την γήρανση και άνοια. Τα δραστήρια άτομα αντιμετωπίζουν χαμηλότερο μεταβολικό και αγγειακό κίνδυνο και αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να εξηγούν την τάση για υγιέστερη και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Παράλληλα όμως εξακολουθεί να παραμένει ασαφές ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο άσκησης για την προστασία από την άνοια.
Οι Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για το 2018 στις ΗΠΑ δείχνουν πως έστω και λίγη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καθόλου, ενώ περισσότερα από 150 λεπτά μεσαίας σωματικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα προσφέρουν σημαντικά και ουσιώδη οφέλη υγείας.
Αξιοποιώντας δεδομένα από την Καρδιολογική Μελέτη Framingham, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώνεται σε ήπιας έντασης, σωματική δραστηριότητα ισούται με βραδύτερη γήρανση του εγκεφάλου κατά 1,1 χρόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν πως το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για να ωφεληθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενδέχεται να είναι χαμηλότερο και πιο εφικτό.
“Κάθε επιπλέον ώρα ήπιας σωματικής δραστηριότητας συνδεόταν με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, ακόμα και ανάμεσα στα άτομα που δεν κατάφερναν να φτάσουν τις υπάρχουσες οδηγίες Σωματικής Δραστηριότητας. Αυτά τα δεδομένα συμφωνούν με την αντίληψη ότι τα δυνητικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στη γήρανση του εγκεφάλου ενδέχεται να προκύπτουν ακόμα και με ένα χαμηλότερο, πιο εφικτό επίπεδο έντασης», εξήγησε η Δρ. Nicole Spartano, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Πηγή