share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Η ευτυχία κρύβεται στο μυαλό σου. Βρες την!

Η ευτυχία κρύβεται στο μυαλό σου. Βρες την!

Σας φαίνεται λίγο; Ή καταθλιπτικό; Λοιπόν, το υπόλοιπο, 60-50%, ανάλογα με ποιο ποσοστό πήρατε, το καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι, με τις σκέψεις, τις επιλογές και τις πράξεις μας!

Η δύναμη της ευτυχίας βρίσκεται στο μυαλό μας! Τόσο απλά!

Διαλέξτε ευτυχία και να θυμάστε τα παρακάτω!

1. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΜΑΣΑΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το παρελθόν πέρασε! Δεν μπορείτε να το αλλάξετε, δεν μπορείτε να το ξαναζήσετε. Όλοι έχουμε ένα παρελθόν, άλλος με περισσότερο, άλλος με λιγότερο πόνο, απογοήτευση, χαμένες ευκαιρίες… Επικεντρωθείτε στο παρόν και δώστε του τη σημασία που του αξίζει. Είναι η ευκαιρία σας για να είστε ευτυχισμένοι!

2. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ

Μην πέσετε στην παγίδα να μετράτε τι δεν έχετε και τι σας λείπει. Ευτυχία είναι η ικανότητα να εκτιμάτε τα όσα έχετε, αντί να γκρινιάζετε για αυτά που δεν έχετε. Η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στην ψυχή και τον εγκέφαλο, αφού τον επανακαλωδιώνει για να κάνει περισσότερες θετικές σκέψεις.

3. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΑΥΤΟ

Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και μην κολλάτε στην ιδέα ότι πρέπει να σας αγαπάνε οι άλλοι για να είστε ευτυχισμένοι. Αποκτήστε την καλή συνήθεια να κάνετε ραντεβού με τον εαυτό σας: κάντε μια βόλτα με καθημερινό περπάτημα, πάτε στο γυμναστήριο, αποκτήστε χόμπι, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν

4. ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΑΣ

Ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας είναι η αίσθηση της προόδου και της προσωπικής ανάπτυξης. Βάλτε προσωπικούς στόχους και γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

5. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΝΕΣΤΕ

Αν διαρκώς κάνετε σκληρή αυτοκριτική, αν επικεντρώνεστε αποκλειστικά στα ελαττώματά σας, αν κάνετε απαισιόδοξες προβλέψεις για τον εαυτό σας και αναλώνεστε στο να υποβιβάζετε όσα πετυχαίνετε –μικρά ή μεγάλα- τότε κάνετε λάθος! Αποδεχτείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και επικεντρωθείτε στο να κάνετε το καλύτερο δυνατό και να νιώθετε όμορφα για την πορεία της εξέλιξης σας.

6. NΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Ξεκινάμε από τα βασικά: να αγαπάτε και να σέβεστε το σώμα σας! Ακόμα και αν δεν είναι όπως ιδανικά επιθυμείτε, αποδεχτείτε το και αγαπήστε το. Φροντίστε το με θρεπτικές τροφές, ξεκουράστε το, γυμνάστε το.

7. ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Όλες οι επιστημονικές έρευνες τονίζουν ότι οι όμορφες εμπειρίες είναι πολύ σημαντικότερες από τα υλικά αγαθά για να είμαστε ευτυχισμένοι. Έτσι, επενδύστε σε θετικές εμπειρίες όπως ταξίδια, σινεμά, θέατρο, συναυλίες, γκαλερί, διαλέξεις, εστιατόρια, μόνοι ή με φίλους. Οι ωραίες εμπειρίες γίνονται ωραίες αναμνήσεις που τρέφουν το νου και την ψυχή και σας φέρνουν χαμόγελο στα χείλη όταν τις σκέφτεστε.

8. ΜΗ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ

Μία από τις παγίδες της εσωτερικής δυστυχίας είναι οι συγκρίσεις που κάνουμε με άλλα άτομα. Αγκαλιάστε τη μοναδικότητά σας, βάλτε τους προσωπικούς σας στόχους και χαράξτε το δικό σας μονοπάτι ζωής. Όταν θέλετε να εκτιμήσετε που βρίσκεστε, αντί να κάνετε συγκρίσεις με άλλους, συγκρίνετε που ήσασταν πριν, από πού ξεκινήσατε, και που βρίσκεστε τώρα.

9. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕΨΟΥΝ

Η χαρά και η ποιότητα ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας. Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητικό συναίσθημα και ωθούν τον άνθρωπο είτε να τελματώσει είτε να κάνει λανθασμένες επιλογές και πράξεις. Καλλιεργήστε τη συνήθεια να κάνετε θετικές σκέψεις και να βλέπετε τη ζωή με αισιοδοξία.

10. ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Διαφήμιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή και αντιστέκονται στο διαφορετικό και το αλλιώτικο. Μάθετε να βλέπετε την αλλαγή σαν μια πρό(σ)κληση και αξιοποιήστε την για το καλύτερο.

11. ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

Αναλάβετε την ευθύνη των ζητημάτων που σας απασχολούν και μην ψάχνετε διαρκώς δικαιολογίες για το τι και ποιος φταίει. Πιθανότατα υπάρχουν περιπτώσεις που το λάθος είναι κάποιου άλλου, αλλά και πάλι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε τον άλλο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναλάβετε το μερτικό ευθύνης σας και να αναζητήσετε λύσεις και τρόπους διαχείρισης του προβλήματος που σας απασχολεί.

12. ΜΗ ΒΑΡΙΕΣΤΕ

Διατηρήστε ελεύθερο πνεύμα, στόχους, νόημα ζωής και μια δόση υγιούς περιέργειας (δεν εννοώ κουτσομπολιό και κατινιές) για να μάθετε καινούργια πράγματα, να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας. Ταξιδέψτε, διαβάστε, γνωρίστε ανθρώπους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, θέστε ερωτήσεις, ψάξτε για απαντήσεις, συζητήστε…Οι άνθρωποι με αυτού του είδους την περιέργεια δε γερνάνε ποτέ!

13. ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι όταν κάποιος μαθαίνει να επικεντρώνεται στο παρόν του, να ηρεμεί εσωτερικά και να εκτιμάει αυτά που έχει εφαρμόζει την πρακτική mindfulness, δηλαδή ζει με επίγνωση. Αυτή η στάση ζωής όχι μόνο αυξάνει τη χαρά και την ευεξία, αλλά τονώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν θα αρρωστήσετε εύκολα!

14. NΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ

Να θυμάστε ότι η αγάπη δεν είναι μόνο δηλώσεις και λόγια, αλλά είναι κυρίως πράξεις. Θυμηθείτε να δηλώσετε την αγάπη σας, να τη δείξετε με ένα μήνυμα, τηλεφώνημα, σημείωμα ή μια απλή χειρονομία από καρδιάς. Θυμίστε στα αγαπημένα σας άτομα πόσο χαίρεστε που είναι μέρος της ζωής σας.

15. ΜΗΝ ΣΚΑΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ

Αν κάθε φορά ανησυχείτε και σκάτε για πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να είστε διαρκώς υπό πίεση και σε μια κατάσταση μόνιμης δυσαρέσκειας και εκνευρισμού. Αλήθεια, έτσι θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας; Επειδή είμαι σίγουρη ότι θα μου απαντήσετε “όχι, θέλω να είμαι ευτυχισμένος/η», τότε σταματήστε να ανησυχείτε για μελλοντικά πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι αν κι εφόσον συμβούν, τότε θα δείτε πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

16. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αν λέτε “Θα είμαι ευτυχισμένη/ος αν παντρευτώ/χωρίσω/αδυνατίσω/πάρω αύξηση» και άλλα παρόμοια, τότε σαμποτάρετε την ευτυχία σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε! Η ευτυχία είναι ο δρόμος, όχι το τελικό αποτέλεσμα.

17. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ

Μας παρασέρνει ο εγωισμός μας όταν αντιδρούμε με θυμό, ζήλεια, ή όταν ακολουθούμε τις ανασφάλειές μας. Όταν όμως βάζουμε φίλτρα όπως αυτό της λογικής, της αντικειμενικότητας, των θετικών συναισθημάτων, της ενσυναίσθησης (να κατανοήσουμε πώς νιώθει ο άλλος) και της αγάπης, τότε ο εγωισμός μας δε μας παρασέρνει και οι σχέσεις μας είναι καλύτερες, ποιοτικότερες και πλουσιότερες.

18. ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Επιλέξτε να κάνετε καλές πράξεις, να λέτε όμορφα λόγια και να μην βλάπτετε κανέναν με τη θέλησή σας. Διαλέξτε να είστε ένας καλός άνθρωπος.

19. NΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ ΣΥΧΝΑ

Το χαμόγελο και η καλή κουβέντα στα χείλη βελτιώνουν όχι μόνο τη δική σας διάθεση αλλά και αυτή των ανθρώπων γύρω σας.

20. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΑΣ

H ευτυχία δεν έρχεται από μόνη της, εμείς τη δημιουργούμε! Είναι το κομβικό εκείνο σημείο όπου τα όνειρά μας συναντιούνται με την προετοιμασία που έχουμε κάνει. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια κάθε μέρα να διαμορφώσετε τη ζωή σας όπως επιθυμείτε, κάνοντας κάτι όμορφο.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ: www.anapnoes.gr , anelanda.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo