share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Η εντελώς διαφορετική άποψη των Σαμάνων για τις ψυχικές ασθένειες

Η εντελώς διαφορετική άποψη των Σαμάνων για τις ψυχικές ασθένειες

Ένας Σαμάνος της Δυτικής Αφρικής με όνομα Δρ Malidoma Patrice Somé έχει μια διαφορετική άποψη για τις ψυχικές ασθένειες σε σύγκριση με αυτή των ανθρώπων του δυτικού κόσμου, όπου εστιάζουμε στην παθολογία και στην ιδέα ότι η συμπεριφορά αυτών που διαγνώστηκαν με μια κατάσταση είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.

Ο Δρ Somé προτείνει ότι αυτό που ονομάζουμε κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ψύχωση και σχιζοφρένεια μπορεί ίσως να είναι μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση στη συνείδηση και ένα αναπόφευκτο βήμα προς την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Ο Δρ Somé και ο λαός Dagara υποστηρίζουν την σαμανική άποψη που δηλώνει την ψυχική ασθένεια ως “την γέννηση ενός θεραπευτή». Πιστεύουν ότι αυτό το άτομο έχει επιλεχθεί ως μέσο για να φέρει ένα μήνυμα στην κοινότητα. Αυτό που οι Δυτικοί θεωρούν “ψυχική ασθένεια» οι Dagara το βλέπουν ως “καλά νέα από τον άλλο κόσμο».

“Η ψυχική διαταραχή, η συμπεριφορική διαταραχή κάθε είδους, σηματοδοτούν το γεγονός πως δύο προφανώς ασυμβίβαστες ενέργειες έχουν συγχωνευθεί στο ίδιο πεδίο» λέει ο Δρ Somé. “Οι διαταραχές προκύπτουν όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αποκτήσει βοήθεια στο να αντιμετωπίσει την παρουσία της ενέργειας του πνευματικού πεδίου.»

Στην πρώτη επίσκεψη του Δρ Somé στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980, συνάντησε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τις ψυχικές ασθένειες. Ο Δρ Somé με έκπληξη παρατήρησε ότι οι ασθενείς στον ψυχιατρική κλινική εμφάνιζαν τα ίδια συμπτώματα με εκείνα που είχε δει στο χωριό του.

“Οπότε έτσι αντιμετωπίζονται οι θεραπευτές που προσπαθούν να γεννηθούν σε αυτόν τον πολιτισμό. Τι απώλεια! Τι απώλεια ένα άτομο που τελικά ευθυγραμμίζεται με μια δύναμη από τον άλλον κόσμο τελικά να χάνεται».

Αναγνώρισε ότι η Δύση δεν έχει εκπαιδευτεί στον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών φαινομένων και του πνευματικού κόσμου. Όταν αυτές οι ενέργειες εμφανίζονται, το άτομο που δεν έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει αυτό που συμβαίνει, χαρακτηρίζεται ως “παράλογο» και του χορηγούνται υψηλές δόσεις αντί-ψυχωτικών φαρμάκων που εμποδίζουν την πνευματική εξέλιξη.

Οι Σαμάνοι και τα άτομα με ψυχικές ικανότητες μπορούν επίσης να δουν ότι “οντότητες» ἠ “όντα» παραμένουν σε αυτά τα άτομα. Οι κραυγές και οι φωνές των ασθενών στην ψυχιατρική κλινική ήταν σημάδι για τον Δρ Somé ότι οι οντότητες προσπαθούσαν να αφαιρέσουν τα φάρμακα από το σώμα τους και ο πόνος γινόταν περισσότερος στην διαδικασία.

Στην παράδοση Dagara αυτά τα άτομα θεωρούνται η γέφυρα μεταξύ του φυσικού και πνευματικού και η κοινότητα βοηθά το άτομο να συμφιλιωθεί με τις ενέργειες των δύο κόσμων. Αν δεν μπορέσει να το κάνει, ματαιώνει την γέννηση ενός θεραπευτή και διατηρεί την αρχική διαταραχή της ενέργειας.

Περιγράφει την σχιζοφρένεια ως “δεκτικότητα σε μια ροή εικόνων και πληροφοριών που δεν μπορούν να ελεγχθούν».

Διαφήμιση

“Όταν αυτού του είδους ορμής συμβαίνει σε μια περίοδο που δεν επιλέγεται προσωπικά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρομακτικές και αντιφατικές εικόνες, το άτομο καταλήγει στην φρενίτιδα».

Οι Σαμάνοι θα καθαρίσουν τις ξένες ενέργειες από την αύρα του ατόμου χρησιμοποιώντας μια πρακτική γνωστή ως “σάρωση». Αυτό βοηθά στο να ηρεμήσει την πνευματική ενέργεια που λαμβάνει το άτομο και έτσι να χαλαρώσει. Ο Σαμάνος τότε θα προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει την ενέργεια υψηλής τάσης του πνεύματος που προσπαθεί να έρθει από τον άλλον κόσμο και με τη σειρά του να γεννήσει τον θεραπευτή. Αν αυτό εμποδιστεί θα δημιουργήσει προβλήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Σε περιπτώσεις όπου η ενέργεια που διοχετεύεται είναι αρνητική και δεν προωθεί την θεραπεία, οι Σαμάνοι προσπαθούν να την απομακρύνουν από την αύρα αντί να την ευθυγραμμίσουν.

Ενώ ήταν στις ΗΠΑ, ο Δρ Somé ήταν περίεργος να δει αν οι τεχνικές εφαρμόζονταν καθολικά σε όλους τους ασθενείς. Κατόπιν αιτήματος, πήρε έναν 18χρονο ψυχικά ασθενή στο αφρικανικό χωριό του. Μετά από τέσσερα χρόνια νοσηλείας με ψευδαισθήσεις και σοβαρή κατάθλιψη οι γονείς του δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν. Ο Δρ Somé ανέφερε πως μετά από οκτώ μήνες ο γιός τους είχε γίνει “απόλυτα φυσιολογικός» μετά την συμμετοχή του στις τελετουργίες των Σαμάνων όπου κατανόησε τα δώρα του ως θεραπευτής. Συνέχισε να ζει στο χωριό για άλλα τέσσερα χρόνια ως θεραπευτής πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ για να ολοκληρώσει το πτυχίο του ψυχολογίας στο Χάρβαρντ. “Ανακάλυψε ότι όλα τα πράγματα που χρειαζόταν να κάνει είχαν γίνει και μπορούσε να προχωρήσει στη ζωή του» είπε ο Δρ Somé.

Ένα από τα δώρα που μπορούν να φέρουν οι Σαμάνοι στον Δυτικό κόσμο είναι να βοηθήσουν τα άτομα να ξανά-ανακαλύψουν μια πνευματική άποψη που είναι απαραίτητη για να ζήσει κανείς. Η υιοθέτηση του πνευματικού πεδίου της ζωής μειώνει την πιθανότητα ψυχικής δυσφορίας που προέρχεται από το γεγονός πως “καλούνται από όντα του άλλου κόσμου να συνεργαστούν για μια θεραπευτική εργασία».

Ο Δρ Somé προτείνει ότι “μερικά από τα πνεύματα που προσπαθούν να περάσουν, όπως περιγράφηκε προηγουμένως, μπορεί να είναι πρόγονοι που θέλουν να συγχωνευτούν με έναν απόγονο σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν αυτό που δεν μπόρεσαν ενώ ήταν στο φυσικό σώμα τους».

Συνεχίζει λέγοντας, “αν δεν υπάρχει ισορροπία στην σχέση μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών, ακολουθεί το χάος. Οι Dagara πιστεύουν ότι, αν υπάρχει τέτοια ανισορροπία, είναι καθήκον των ζωντανών να θεραπεύσουν τους προγόνους τους. Αν αυτοί οι πρόγονοι δεν θεραπευτούν, η άρρωστη ενέργεια τους θα στοιχειώσει τις ψυχές εκείνων που είναι υπεύθυνοι να τους βοηθήσουν».

Ο Δρ Somé υποστηρίζει ότι η τελετουργική προσέγγιση των ψυχικών ασθενειών δημιουργεί μια σειρά ευκαιριών και μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου προς το καλύτερο.

Μάγεια Τ.

πηγή : awakengr.com

Διαφήμιση

logo