Ακόμα ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε επαρκώς και καλά ανακάλυψαν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.
Αναλύοντας στοιχεία από εκατομμύρια συμμετέχοντες σε διάφορες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας επικίνδυνης καρδιακής αρρυθμίας.
Η αρρυθμία αυτή είναι η κολπική μαρμαρυγή (ή ινιδισμός των κόλπων) και συσχετίζεται ισχυρά με τις θρομβώσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η ανάλυση, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στη Νέα Ορλεάνη, έδειξε πως όσοι έχουν συχνά ταραγμένο ύπνο ή/και βασανίζονται από αϋπνία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή.
Στην πραγματικότητα, όσοι ξυπνάνε συχνά μέσα στη νύχτα διατρέχουν κατά 26% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ όσοι πάσχουν από αϋπνία παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 29%, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται ήσυχα όλη τη νύχτα.
Σε μία ξεχωριστή ανάλυση, η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως ο κίνδυνος είναι αυξημένος και σε όσους δεν κοιμούνται βαθιά.
Οι λόγοι της συσχέτισης μεταξύ ύπνου και κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι γνωστοί, είπε στο συνέδριο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρέγκορυ Μάρκους, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).
“Ακόμα, όμως, και χωρίς σαφή αιτιολόγηση, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου όταν αυτή είναι φτωχή», τόνισε.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο λιγοστός ή/και κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Πηγή : tanea.gr