ΥΓΕΙΑ

HPV: Αρκούν δύο δόσεις του εμβολίου για τα παιδιά 11-14 ετών

HPV: Αρκούν δύο δόσεις του εμβολίου για τα παιδιά 11-14 ετών

Τα παιδιά 11 έως 14 ετών χρειάζονται μόνο δύο δόσεις του εμβολίου για τον ιό HPV, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου, αντί για τις τρεις δόσεις που προτείνονταν έως τώρα. Ωστόσο, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι ηλικίας 15 έως 26 ετών, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Αυτή είναι η νέα επίσημη “ετυμηγορία» των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times και το πρακτορείο Reuters.

Η νέα σύσταση βασίζεται στην αξιολόγηση όλων των έως τώρα κλινικών μελετών, που δείχνουν ότι στα παιδιά έως 14 ετών αρκούν δύο δόσεις για να επιτευχθεί ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ανάλογη ή και μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που εκδηλώνεται στον οργανισμό των νέων άνω των 15 ετών, οι οποίοι κάνουν τρεις δόσεις.

Διαφήμιση

Οι δύο δόσεις πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έξι μήνες. Η μείωση των δόσεων ελπίζεται ότι θα καταστήσει το εμβόλιο πιο δημοφιλές, καθώς μέχρι σήμερα κρίνεται αργή η αποδοχή του από γονείς και νέους, παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί μια οικογένεια τουλάχιστον 150 συγγενικών ιών, που μεταδίδονται μέσω δερματικής και σeξουαλικής επαφής. Τις περισσότερες φορές η μόλυνση από τον ιό δεν προκαλεί συμπτώματα.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που είναι σeξουαλικά ενεργοί μολύνονται κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά στους περισσότερους το ανοσοποιητικό σύστημά τους καταστρέφει τον ιό. Μερικά στελέχη του ιού προκαλούν κονδυλώματα και άλλα καρκίνους (του τραχήλου, του κόλπου, του πέους, του λαιμού κ.α.). Ο HPV είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των γυναικών από καρκίνο, αλλά το εμβόλιο είναι καλό να γίνεται και από τα αγόρια.

Ο εμβολιασμός συστήνεται στην προεφηβεία ή στην αρχή της εφηβείας, ιδανικά προτού η νέα ή ο νέος ξεκινήσουν να έχουν σeξουαλικές επαφές, καθώς το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό αν ο ιός δεν έχει ήδη εισέλθει στον οργανισμό. Ακόμη όμως κι αν ο ιός έχει “τρυπώσει» στο σώμα, πάλι το εμβόλιο παρέχει κάποια προστασία.

Τα δύο διαθέσιμα διεθνώς –και στην Ελλάδα– εμβόλια κατά του ιού HPV είναι το Gardasil της Merck και το Cervarix της GlaxoSmithKline.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#γονείς
#δόσεις
#έφηβοι
#θανάτου
#καρκίνου
#μόλυνση
#οικογένεια
#οργανισμό
#παιδιά
#σώμα