Πολλοί παρασύρονται από το όνομά της και θεωρούν ότι δεν είναι υγιεινή, θα εκπλαγείτε όμως ευχάριστα όταν δείτε το διατροφικό προφίλ αυτού του λαχανικού.
Μια μεσαία ψητή γλυκοπατάτα με τη φλούδα, δίνει 103 θερμίδες, λιγότερες δηλαδή από μια αντίστοιχη άσπρη πατάτα, η οποία δίνει γύρω στις 115 θερμίδες.
Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, με μια μεγάλη μαγειρεμένη γλυκοπατάτα με τη φλούδα να δίνει περίπου 850mg. Το κάλιο ενισχύει τον μεταβολισμό, τη μυϊκή δύναμη, την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ εμπλέκεται σε πολλές ακόμη λειτουργίες.
Περιέχουν επίσης μαγνήσιο το οποίο προκαλεί την έκκριση Γάμμα Αμινοβουτυρικού Οξέος (GABA) στον εγκέφαλο, ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή, που βρίσκεται σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα και ασκεί σημαντική επίδραση στον πόνο, στο στρες, στο άγχος καθώς και σε ασθένειες που προκαλούνται από το άγχος.
Αποτελούν το ιδανικό υγιεινό σνακ, ειδικά το απόγευμα και το βράδυ που χρειάζεστε κάτι γλυκό. Ως σύνθετοι υδατάνθρακες, απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη τους, τροφοδοτώντας σταθερά με ενέργεια τον οργανισμό.
Αυτό προλαμβάνει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και αποτελεί ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ένα φλιτζάνι ψητής γλυκοπατάτας δίνει περίπου 6 γραμμάρια φυτικών ινών, όταν καταναλώνεται με τη φλούδα.
Μπορείτε να τρώτε γλυκοπατάτες λίγες ώρες πριν την άσκηση για να δίνετε στο σώμα σας ενέργεια για μεγάλο διάστημα. Επιπλέον, θα πάρετε ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, που εξισορροπούν τα υγρά του σώματος.
Αν καταναλώνετε βέβαια πολλές γλυκοπατάτες είναι πιθανό το σώμα σας να πάρει περισσότερη βιταμίνη Α από όση χρειάζεται πραγματικά και να παρατηρήσετε την επιδερμίδα και τα νύχια σας να παίρνουν ένα ελαφρύ πορτοκαλί χρώμα.
Ο άνθρωποι που έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης, πρέπει επίσης να αποφεύγουν την άμετρη κατανάλωση, καθώς λόγω των οξαλικών αλάτων που περιέχουν ευνοούν τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.
Πηγή: Medical Daily