ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιουβέτσι με κιμά και τυρί

Γιουβέτσι με κιμά και τυρί

Πεντανόστιμο γιουβετσάκι με χοντρό κριθαράκι, κιμά κοκκινιστό με καρότο και πιπεριά, καλυμμένο με τυρί φέτα, κεφαλοτύρι και τσένταρ. Μια απλή, εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή στη παρασκευή της για ένα νοστιμότατο και χορταστικό πιάτο για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

Για το κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

2 καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/2 φλ. τσαγιού αρακάς κατεψυγμένος (προαιρετικά)

100 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Διαφήμιση

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Για το ζυμαρικό

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κοφτή κ.σ. χοντρό αλάτι

Για την επικάλυψη

1½ φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα

1/2 φλ. τσαγιού κομμένο σε κυβάκια κεφαλοτύρι

¾-1 φλ. τσαγιού τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη τυρί τσένταρ (ή γκούντα, έμενταλ, ένταμ)

Εκτέλεση συνταγής

Για το κιμά: Βάζετε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το κιμά, χωρίς να προσθέσετε ελαιόλαδο, και τον καβουρδίζετε ανακατεύοντας με πιρούνι και φροντίζοντας να διαλύσετε σε “κομπάκια”.

Μόλις πάρει ένα σκούρο χρώμα προσθέτετε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και τη πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, τον αρακά, τη κανέλα, τη πάπρικα, το μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για ½-1 λ περίπου ή μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Μετά σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις ντομάτες κονκασέ το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλ. ζεστό νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύετε χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα βράζετε για 6-7 λ.

Για το ζυμαρικό: Εν τω μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει το χοντρό αλάτι και το ελαιόλαδο, βράζετε το κριθαράκι σας για 6 λ. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και παίρνετε αμέσωςτο κριθαράκι με τρυπητή κουτάλα από το βραστό νερό του και το μεταφέρετε στη κατσαρόλα με το έτοιμο μείγμα κιμά.

Προσθέτετε και 1/2 φλ. νερό στη κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά το κριθαράκι με το μείγμα κιμά και μετά το αδειάζετε σε ένα πυρίμαχο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του. Προαιρετικά μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα και σε 6 ατομικά πυρίμαχα σκεύη.

Για την επικάλυψη: Σκορπάτε ισομερώς από πάνω το τυρί φέτα με το κεφαλοτύρι και τελειώνετε σκορπώντας από πάνω, σε όλη την επιφάνεια του φαγητού, το τυρί τσένταρ. Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ ή μέχρι να κάνουν κρούστα τα τυριά. Το σερβίρετε ζεστό.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#αρακά
#βαθμούς
#γρήγορη
#ελαιόλαδο
#ζάχαρη
#κανέλα
#καρότα
#καρότο
#κρασί
#κρεμμύδι
#κριθαράκι
#νερό
#οικογένεια
#πιάτο
#σκόρδο
#συνταγή
#τυρί
#φέτα