Γιουβέτσι με κεφτεδάκια! Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο με κριθαράκι και αφράτα κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Απολαύστε ζεστό αυτό το υπέροχο γιουβέτσι, πασπαλισμένο με τυρί και απογειώστε τη γεύση σας.
Υλικά συνταγής
Για τα κεφτεδάκια:
1 δόση κεφτεδάκια (βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ)
σπορέλαιο για το τηγάνισμα των κεφτέδων
Για το κριθαράκι και τη σάλτσα:
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο τρίφτη
1/2 πράσινη + 1/2 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια ή λεπτές φετούλες
2 φλ. τσαγιού κριθαράκι
1 κοφτή κ.σ. πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή
1 κοφτή κ.σ. ντομάτα πελτέ
1/2 ποτήρι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (Passata)
1 κ.γ. ζάχαρη
6 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού (μπορείτε και κοτόπουλου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
αλάτι πιπέρι
φρεσκοτριμμένο τυρί αρεσκείας σας (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα) για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά της συνταγής για τους κεφτέδες και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Τα πλάθετε σε μέτριους προς μεγαλούτσικους κεφτέδες, τους αλευρώνετε ελαφρώς και τους τηγανίζετε σε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να “θωρακιστούν” και από τις 2 πλευρές.
Για το κριθαράκι και τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο και τη πιπεριά και τα σοτάρετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5-8 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε και το σκόρδο και ανακατεύετε 1 λ ακόμα να βγάλει το άρωμά του, ξύνοντας τη βάση του τηγανιού με ξύλινη σπάτουλα.
Προσθέτετε το κριθαράκι και τη πάπρικα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για περίπου 5 λ για να τηγανιστεί και “θωρακιστεί” το κριθαράκι και μείνει σπυρωτό στη διάρκεια του ψησίματος. Ρίχνετε και το πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση μεταφέρετε όλο το μείγμα του τηγανιού σε μεγάλο πυρέξ. Τοποθετείτε στο πυρέξ και τα τηγανισμένα κεφτεδάκια και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40-45 λ ή μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
Αφαιρείτε το γιουβέτσι σας από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια το σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί αρεσκείας σας.