Γιουβαρλάκια. Ένα αγαπημένο, κλασικό παραδοσιακό πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια παραλλαγή όχι για τα κλασικά γιουβαρλάκια αυγολέμονο, αλλά για γιουβαρλάκια κοκκινιστά. Μια εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα κοκκινιστά γιουβαρλάκια που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν με τη τέλεια, πλούσια γεύση τους.
Υλικά συνταγής
Για τα γιουβαρλάκια:
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 αυγό
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1-2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο μούλτι
1 κοφτή κ.σ. πελτές ντομάτας
500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, προσθέτετε σταδιακά 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό μέχρι να έχετε ένα αφράτο το μείγμα ούτε πολύ σφιχτό ούτε όμως και πολύ μαλακό. Ζυμώνετε το μείγμα πολύ καλά με τα χέρια σας και μετά το πλάθετε σε στρογγυλά γιουβαρλάκια. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη σάλτσα: Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 1/2 λ. Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, 1/3 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και ανακατεύετε.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα προσθέτετε τα γιουβαρλάκια, συμπληρώνετε, αν απαιτηθεί, και άλλο ζεστό νερό ώστε να καλυφθούν καλά τα γιουβαρλάκια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε για γιουβαρλάκια σας σε μέτρια θερμοκρασία για 1:15 ώρα περίπου ή μέχρι να να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρετε τα γιουβαρλάκια σας σκέτα με σαλάτα, φέτα και φρέσκο ζεστό ψωμί ή με πιλάφι, πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας. Καλή σας όρεξη!!!