share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Γίγαντες με σέλινο στη γάστρα

Γίγαντες με σέλινο στη γάστρα

Πεντανόστιμοι γίγαντες με σέλερι, καροτάκι και πιπεριά και πλούσια σάλτσα ντομάτας στη γάστρα.Μια συνταγή (πηγή, photo) για ένα υγιεινό, νηστίσιμο, νόστιμο, οικονομικό και χορταστικό φαγητό με ένα αγαπημένο όσπριο τους γίγαντες, ιδανικό για τις μέρες της νηστείας και για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

1/2 κιλό γίγαντες, μουλιασμένους από βραδίς σε μπόλικο νερό

1/2 κιλό σέλινο ή σέλερι κομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

120 ml ελαιόλαδο

70 γρ. πελτές ντομάτας

1 καυτερή πιπερίτσα Πεπεροντσίνο “Peperoncino” (προαιρετικά)

1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν δεν βάλετε τη καυτερή πιπερίτσα

χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Έχετε βάλει τους γίγαντες από βραδίς να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό που να τους σκεπάζει τουλάχιστον 4-5 δάχτυλα, με 1 κ.σ. αλάτι και 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά). Την επομένη τους στραγγίζετε, τους ξεπλένετε και τους βράζετε σε φρέσκο νερό, που να τους σκεπάζει καλά, σε κατσαρόλα ή χύτρα μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Εν τω μεταξύ, πλένετε και κόβετε το σέλινο (ή σέλερι) σε κομμάτια 1,5-2 εκ. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σέλινο μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά, για 2-3 λ ή μέχρι να λαδωθεί ελαφρώς το σέλινο και μειωθεί ο όγκος του.

Όταν βράσουν οι γίγαντες τους μεταφέρετε με μια τρυπητή κουτάλα σε γάστρα μαζί με λίγο από το ζουμί τους που τους βράσατε και κρατάτε το υπόλοιπο ζουμί για αργότερα. Προσθέτετε στη γάστρα το σοταρισμένο σέλινο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το πελτέ διαλυμένο σε 1 κούπα ζουμί από τους γίγαντες.

Αλατίζετε ανακατεύετε απαλά και τοποθετείτε στο κέντρο τη καυτερή πιπερίτσα. Αν δεν βάλετε τη πιπερίτσα ρίξτε λίγο μαύρο πιπέρι ή καγιέν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προσθερμασμένο στους 180 φούρνο στον αέρα, για 45 λ περίπου.

Στα μισά περίπου του ψησίματος, ρίχνετε στο φαγητό τη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές ροδέλες, ανακατεύετε, προσθέτετε, αν απαιτείται, λίγο από το ζουμί από τους γίγαντες και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστη τη γάστρα μέχρι να ροδοκοκκινήσουν οι γίγαντες και να μελώσει η σάλτσα χωρίς όμως να “στεγνώσουν”.

Σερβίρετε ζεστούς του γίγαντες περιχυμένους με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο και τους συνοδεύετε με φρέσκο ζεστό ψωμί και ελιές ή τυρί φέτα αν δεν νηστεύετε. Καλή σας όρεξη.

Πηγή

Πηγή

logo