share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τρόφιμου

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τρόφιμου

Μύθοι και αλήθειες για έναν πολύ διαδεδομένο μύκητα. Είστε έτοιμοι να φτιάξετε το σάντουιτς των ονείρων σας. Γαλοπούλα, ντομάτα, τυρί και φρέσκο μαρούλι μέσα σε δύο λαχταριστές φέτες ψωμί.

Ξαφνικά βλέπετε ότι η μία φέτα είναι μουχλασμιένη. Τα καλά νέα είναι ότι είναι μόνο στη μία πλευρά η μούχλα και μπορείτε να την κόψετε.

Λάθος. Δεν υπάρχει καθαρό κομμάτι σε ψωμί που έχει μουχλιάσει. Η μούχλα είναι ένας μύκητας όπως τα μανιτάρια. Το πάνω μέρος του μύκητα είναι εύκολο κάποιος να το εξετάσει, υπάρχει όμως ένα τεράστιο “δίκτυο» που διατρέχει εσωτερικά το “σώμα» του οργανισμού, που δεν μπορείτε να δείτε.

Αν δείτε προσεκτικά με μεγεθυντικό φακό τις γραμμές στο εσωτερικό της φέτας ψωμιού, θα παρατηρήσει ότι ολόκληρη η φέτα έχει προσβληθεί από τη μούχλα.

Και αν σκεφτείτε ότι μπορείτε να πάρετε μία άλλη φέτα από την ίδια φραντζόλα, κάνετε πάλι λάθος. Μέχρι τη στιγμή που η μούχλα γίνει εμφανής, μικροσκοπικά σποράκια αναπαράγονται σε όλο το ψωμί και ο μύκητας επεκτείνεται.

Είναι όμως κρίμα να πετάξετε όλη τη φραντζόλα. Ούτως ή άλλως τρώτε μούχλα όλη την ώρα στο ροκφόρ, τη σάλτσα σόγιας, ακόμη και στα αντιβιοτικά (πενικιλίνη). Άρα δεν βλάπτει, σκέφτεστε.

Διαφήμιση

Στην πραγματικότητα παίρνετε ένα ρίσκο. Είναι σαν να τρώτε ένα άγριο μανιτάρι. Τα περισσότερα είναι βρώσιμα, αλλά κάποια είναι θανατηφόρα.

Έτσι και με τη μούχλα. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μούχλας που είναι αβλαβή για τον άνθρωπο. Αλλά μερικοί τύποι του μύκητα μπορούν να προσβάλλουν τα φαγητά, καθιστώντας αδύνατο να ξέρει κάποιος αν αυτό που τρώει είναι ασφαλές.

Για παράδειγμα αυτή η πράσινη και μπλε μούχλα που βλέπετε στο ψωμί μπορεί να δημιουργήσει σε περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα. Η θεωρία ότι ζεσταίνοντάς το θα εξουδετερωθεί ο μύκητας είναι ένας ακόμη μύθος.

Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο…

Διαφήμιση

logo