ΥΓΕΙΑ

Γαρίδες: Θερμίδες & διατροφική αξία

Γαρίδες: Θερμίδες & διατροφική αξία

Οι γαρίδες είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά και ιδίως τις ημέρες τις νηστείας τις καταναλώνουμε με μεγάλη συχνότητα.

Είναι μάλιστα αρκετά υγιεινές, καθώς παρέχουν αξιόλογες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο, που δεν τα βρίσκουμε εύκολα σε άλλες τροφές. Κάποιοι βέβαια τις αποφεύγουν λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν.

Στις παρακάτω ενότητες μπορείτε να δείτε αναλυτικά το διατροφικό προφίλ της γευστικής γαρίδας.

garides 10

Φτωχές σε θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτική αξία

Οι γαρίδες δεν παρέχουν πολλές θερμίδες. Συγκεκριμένα, μία μερίδα (85 γραμμαρίων) παρέχει μόλις 84, εκ των οποίων αυτές που προέρχονται από υδατάνθρακες είναι μηδενικές. Ποσοστό περίπου 90% των θερμίδων της γαρίδας προέρχονται από πρωτεΐνες, ενώ οι υπόλοιπες από λιπαρά. Μία μερίδα γαρίδες παρέχει συνολικά 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Επιπλέον, μία μερίδα γαρίδες προσφέρει πάνω από 20 βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων ποσότητα 48% των ημερήσιων αναγκών μας σε σελήνιο, ένα μέταλλο που εξουδετερώνει τις φλεγμονές και προστατεύει την καρδιά.

Μία μερίδα γαρίδες δίνει επίσης:

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, οι γαρίδες είναι μία από τις κορυφαίες πηγές ιωδίου, ενός μετάλλου με καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την υγεία του εγκεφάλου.

Όσο για τα λιπαρά τους, ανήκουν στην ομάδα των Ω3 και των Ω6 λιπαρών οξέων.

garides 8

Γαρίδες & χοληστερόλη

Οι γαρίδες έχουν αποκτήσει “κακή φήμη» όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Μία μερίδα δίνει συνολικά 166 mg χοληστερόλης, ποσότητα σχεδόν 85% μεγαλύτερη από αυτή που απαντάται σε άλλα θαλασσινά ή ψάρια, όπως ο τόνος.

Πολλοί φοβούνται ότι καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη θα αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους και κατ’ επέκταση θα βάλουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα (ενδεικτικά εδώ και εδώ), μόλις το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στη χοληστερόλη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος επηρεάζονται σε μικρό μόνο βαθμό από τη διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης που καταλήγει στο αίμα παράγεται από το συκώτι και όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια στη συγκεκριμένη ουσία το συκώτι μειώνει τον ρυθμό παραγωγής της.

Διαφήμιση

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) η κατανάλωση 300 γραμμαρίων γαρίδας την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της “καλής» HDL χοληστερόλης κατά 12% και μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 13%. Μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση Nutrition Research and Practice, έδειξε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση θαλασσινών –συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων– συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης.

garides 9

Οι γαρίδες καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Ο κυριότερος τύπος αντιοξειδωτικών που παρέχουν οι γαρίδες είναι ένα καροτενοειδές που ονομάζεται ασταξανθίνη. Συγκεκριμένα, η ασταξανθίνη βρίσκεται στα φύκια που τρώνε οι γαρίδες κι έτσι φτάνει έμμεσα και σε εμάς.

Η ασταξανθίνη προστατεύει από τις φλεγμονές επειδή εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Το εν λόγω καροτενοειδές έχει μελετηθεί εκτενώς για τον ρόλο του στην προστασία από ποικίλες χρόνιες ασθένειες. Ενδεικτικά, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι συμβάλλει στην υγεία των αρτηριών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος, και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της “καλής» HDL χοληστερόλης. Επίσης, η ασταξανθίνη μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, καθώς έχει παρατηρηθεί πως η αντιφλεγμονώδης δράση της αποτρέπει τις βλάβες που συχνά οδηγούν στην απώλεια μνήμης και σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

garides 2

Αλλεργία στις γαρίδες

Τα θαλασσινά γενικώς και οι γαρίδες ειδικότερα θεωρούνται από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα, μαζί με τα φιστίκια, το γάλα και τη σόγια.

Για την αλλεργία στις γαρίδες ευθύνεται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπομυοσίνη, ενώ άλλες πρωτεΐνες της γαρίδας που μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν αλλεργική αντίδραση είναι η κινάση της αργινίνης και η αιμοκυανίνη.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης μετά την κατανάλωση γαρίδας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, όμως συνήθως περιλαμβάνουν το μούδιασμα του στόματος, τις γαστρεντερικές διαταραχές, τη ρινική συμφόρηση και τα δερματικά εξανθήματα. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο αναφυλαξίας.

Η κατανάλωση του θαλασσινού αλλά και η έκθεση στους ατμούς που απελευθερώνονται όταν μαγειρεύεται πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία.

Πηγή: Healthline

Κόκκινο πιπέρι: 9 σημαντικά οφέλη για την υγεία σας (εικόνες)

Πηγή

Διαφήμιση
TAGS:
#HDL
#αλλεργία
#Αλτσχάιμερ
#βιταμίνες
#γάλα
#γαρίδες
#διατροφή
#ημέρα
#θερμίδες
#καρδιά
#μελέτη
#οφέλη
#πρωτεΐνες
#σόγια
#συκώτι
#τόνος
#τρόφιμα
#υγεία
#υδατάνθρακες
#χοληστερόλη