Οι παθήσεις των αρθρώσεων αποτελούν κοινές παθήσεις που προκαλούν πόνους και παραμορφώσεις.
Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 ασθενείς που απευθύνονται σε γενικό γιατρό ή παθολόγο, αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στις αρθρώσεις.
Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλει στην αντμετώπιση της φλεγμονής των αρθρώσεων και να βελτιώσει την υγεία των οστών.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Friedrich Alexander εξηγεί ότι το “κλειδί» της επιρροής της διατροφής στην υγεία μας είναι τα εντερικά βακτήρια.
Κάθε ενήλικας είναι φορέας περίπου δύο κιλών καλών βακτηρίων στο γαστρεντερικό του σύστημα. Αυτά συμβάλλουν στην πέψη μέσω της διάσπασης των φυτικών ινών, βοηθώντας την απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας. Ένα υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία παρέχουν ενέργεια στο σώμα, διεγείρουν την εντερική κινητικότητα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα εντερικά βακτήρια καταπολεμούν επίσης τα παθογόνα και βοηθούν την άμυνα του οργανισμού έναντι πολλών παθήσεων.
Οι γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι δεν είναι τα εντερικά βακτήρια που επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οι μεταβολίτες τους που έχουν καταλυτική επίδραση σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Δεν είναι ξεκάθαρο πως τα εντερικά βακτήρια και το ανοσοποιητικό σύστημα επικοινωνούν μεταξύ τους και τί μπορεί να γίνει για να εκμεταλλευθούμε την θετική επίδραση των βακτηρίων.
Ωστόσο, επικεντρώθηκαν στα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα, προπιονικό και βουτυρικό, που σχηματίζονται από τις διαδικασίες ζύμωσης των εντερικών βακτηρίων. Τα λιπαρά αυτά οξέα μπορούν να εντοπιστούν στο υγρό των αρθρώσεων και εικάζεται ότι έχουν σημαντική επίδραση στην λειτουργικότητα των αρθρώσεων.
Ο Δρ Μάριο Ζάις και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να αλλάξει τα εντερικά βακτήρια κατά τρόπο τέτοιο ώστε να σχηματίζονται περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και ειδικά προπιονικό.
Διαπίστωσαν ότι όσο πιο υψηλή είναι η συγκέντρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας στον μυελό των οστών, τόσο επιβραδύνεται ο ρυθμός οστικής αποδόμησης.
“Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μια φιλική προς τα βακτήρια διατροφή έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα. Τα ευρήματα μας ανοίγουν τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες για τις φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων, όπως και για την οστεοπόρωση. Προς το παρόν βέβαια δεν μπορούμε να δώσουμε κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις, παρά ότι η κατανάλωση δημητριαών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών συντελεί στην διατήρηση της βακτηριακής εντερικής ποικιλότητας», καταλήγει ο Δρ Ζάις.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.