ΥΓΕΙΑ

Φάτε ζυμαρικά και δεν θα παχύνετε – Οι επιστήμονες «δικαιώνουν» τα μακαρόνια!

Φάτε ζυμαρικά και δεν θα παχύνετε – Οι επιστήμονες «δικαιώνουν» τα μακαρόνια!

Το καλύτερο νέο που ακούσαμε εδώ και καιρό!

Αποφεύγετε τα λαχταριστά σπαγγέτι, τις πένες, τα τορτελίνια και τα λινγκουίνι από φόβο μήπως δείτε τον δείκτη της ζυγαριάς σας να ανεβαίνει; Ή μήπως έχετε “δαιμονοποιήσει» τα ζυμαρικά επειδή πιστεύετε ότι θα εκτοξεύσουν το ζάχαρό σας στα ύψη;

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε, καθώς μια νέα καναδική επιστημονική επισκόπηση (μετα-ανάλυση) έρχεται επιτέλους να μας επισημάνει αυτό που θέλαμε να ακούσουμε: ότι τα ζυμαρικά δεν αξίζουν την “κακή φήμη» που έχουν αποκτήσει ως προς την επίδρασή τους στο βάρος και στην υγεία.

zumarika

Διαφήμιση

Ζυμαρικά & γλυκαιμικός δείκτης, σωματικό βάρος, ποσοστό λίπους

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMJ Open, σε αντίθεση με τους περισσότερους λευκούς (επεξεργασμένους) υδατάνθρακες (ψωμί, κρακεράκια, πατατάκια κ.λπ.), οι οποίοι διασπώνται και περνούν γρήγορα στο αίμα, τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλούν ήπια μόνο άνοδο στο ζάχαρο του αίματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από τον Καναδά συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τα αποτελέσματα 30 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών –που θεωρούνται οι πιο καλοσχεδιασμένες και αξιόπιστες– σε συνολικό δείγμα 2.500 ανθρώπων με θέμα την κατανάλωση ζυμαρικών και άλλων υδατανθράκων στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ζυμαρικά συνδέονται με αύξηση στο βάρος.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,3 μερίδες ζυμαρικών την εβδομάδα (μία μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε ενάμισι φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά).

“Οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι τα ζυμαρικά δεν συμβάλλουν ούτε στην αύξηση του βάρους ούτε στην αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ John Sievenpiper, συμπληρώνοντας πως “οι αναλύσεις υπέδειξαν μάλιστα μια μικρή απώλεια βάρους χάρη στην κατανάλωση ζυμαρικών».

Τα ζυμαρικά έχουν λοιπόν θέση σε μια υγιεινή διατροφή, όπως μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη χωρίς να προσθέτουν κιλά, καταλήγουν οι ερευνητές, σκορπώντας χαμόγελα και δάκρυα χαράς!

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#απώλεια βάρους
#διατροφή
#επιστήμονες
#ερευνητές
#ζάχαρο
#Ζυμαρικά
#Καναδά
#μακαρόνια
#πένες
#ποσοστό
#σπαγγέτι
#υγεία
#υγιεινή διατροφή
#υδατάνθρακες
#ψωμί