ΥΓΕΙΑ

Φάτε τη φλούδα της μπανάνας! Δείτε που κάνει καλό

Φάτε τη φλούδα της μπανάνας! Δείτε που κάνει καλό

Η φλούδα της μπανάνας είναι στο μυαλό των περισσότερων συνώνυμη με τις… τούμπες, όμως αποδεικνύεται ότι η θέση της είναι στο πιάτο μας και όχι στα σκουπίδια.

Θα εκπλαγείτε διαβάζοντας παρακάτω την απίστευτη θρεπτική αξία της μπανανόφλουδας και πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε για να επωφεληθείτε.

Μπορεί να μη σας ελκύει η ιδέα να καταναλώσετε τη μπανανόφλουδα, όμως σε αρκετούς πολιτισμούς, όπως στην Ινδία και την Καραϊβική, χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί η γεύση και η διατροφική αξία διαφόρων πιάτων.

Ίσως πειστείτε εάν μάθετε ποια θρεπτικά συστατικά και μέταλλα κρύβονται στη φλούδα της μπανάνας, συστατικά που, μεταξύ άλλων, διευκολύνουν την απώλεια βάρους και ενισχύουν τη διάθεση.

Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος Έλλα Όλρεντ, οι επιπλέον φυτικές ίνες που παρέχει η μπανανόφλουδα προωθούν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, ενώ οι ποσότητες μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης B6 δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αμελητέες.

Η διατροφολόγος Λόρα Φλόρες με τη σειρά της συμπληρώνει πως η φλούδα της μπανάνας παρέχει επίσης βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες.

Διαφήμιση

Άρθρο που είχε δημοσιευθεί το 2011 στην επιθεώρηση Applied Biochemistry υπέδειξε ακόμη ότι η φλούδα της μπανάνας περιέχει ποικίλα βιοενεργά συστατικά όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή.

Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ωφέλιμη για τα δόντια, τα οστά και τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Η βιταμίνη Β6 είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό, τον εγκέφαλο και την καρδιά, συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενισχύει την καλή διάθεση χάρη στη σεροτονίνη που περιέχει. Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης ωφέλιμη για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Γενικότερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και οι αντιοξειδωτικές ουσίες της μπανανόφλουδας ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό κι έτσι δίνουν ώθηση στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Η βιταμίνη C διευκολύνει την επούλωση και την αποκατάσταση και ενισχύει την ανάπτυξη νέων ιστών και συνδέσμων στο σώμα, ενώ οι φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, κρατώντας μακριά πείνα και λιγούρες. Τέλος, η λουτεΐνη της φλούδας προστατεύει τα μάτια και την όραση.

Να σημειωθεί πως η φλούδα της μπανάνας δεν μας επιβαρύνει θερμιδικά.

Σύμφωνα με την Όλρεντ, η φλούδα της μπανάνας είναι “απολύτως βρώσιμη», θα πρέπει όμως να προμηθευόμαστε μόνο μπανάνες βιολογικής καλλιέργειας ώστε να αποφύγουμε την έκθεση σε παρασιτοκτόνα.

“Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το να φάει κανείς ωμή μπανανόφλουδα θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, εύπεπτο ή κοινωνικά αποδεκτό», δηλώνει η διατροφολόγος, αναγνωρίζοντας τον εύλογο ενδοιασμό που οι περισσότεροι έχετε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως οι μπανανόφλουδες δεν χρειάζεται να καταναλώνονται ωμές. Μπορούμε να τις βράσουμε, να τις ψήσουμε ή να τις πολτοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε σε smoothies ή κρέμες φρούτων. Επειδή η μπανανόφλουδα δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η ίδια η μπανάνα, καλό είναι η μπανάνα να είναι αρκετά ώριμη ώστε η φλούδα της να είναι πιο εύγευστη.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάπτυξη
#απώλεια βάρους
#βιταμίνες
#βιταμίνη
#γεύση
#δόντια
#θρεπτικά
#θρεπτικά συστατικά
#Ινδία
#καλή διάθεση
#καρδιά
#μπανάνα
#νευρικό σύστημα
#πιάτο
#πρωτεΐνες
#σώμα
#φυτικές ίνες