share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Έξι βασικές βιταμίνες που πρέπει να παίρνετε από τη διατροφή σας

Έξι βασικές βιταμίνες που πρέπει να παίρνετε από τη διατροφή σας

Ρίχνουμε μια ματιά σε πέντε βασικές βιταμίνες που πρέπει να έχουμε στην καθημερινότητά μας για καλή υγεία και πώς θα τις λάβουμε.

Βιταμίνη A

Η βιταμίνη Α κάνει καλό στην όραση και στη συνολική υγεία των ματιών, ενώ είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων, τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, νυχιών, ούλων, αδένων, οστών και δοντιών. Θα τη βρείτε στα καρότα, στην κολοκύθα, στο σολομό, τον κρόκο του αυγού και στα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φολικό οξύ (B9)

Πρόκειται για μια βιταμίνη απαραίτητη για τη δημιουργία του DNA και RNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συγκεκριμένων αμινοξέων, ενώ είναι επίσης σημαντική για την υγεία του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη. Θα τη βρείτε στο συκώτι, τα πράσινα λαχανικά με φύλλα, τα σπαράγγια, το χυμό πορτοκαλιού, το αβοκάντο και τα όσπρια.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συνεισφέρει σε γερά δόντια και δυνατά κόκαλα, καθώς βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου. Θα τη βρείτε στο ενισχυμένο γάλα, στο βούτυρο, στους κρόκους των αυγών, στις σαρδέλες, στο μουρουνέλαιο, αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καθίσετε στον ήλιο για 15 λεπτά, καθώς με αυτό τον τρόπο την παράγει ο οργανισμός.

Βιταμίνη K

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι και παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών και της καρδιάς.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και , τονώνει την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα, φροντίζει για την επούλωση των πληγών, την απορρόφηση του σιδήρου, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση και θα τη βρείτε στα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, τα μούρα, τις πιπεριές, το μπρόκολο και τις πατάτες και γενικά στα περισσότερα λαχανικά και φρούτα.

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό και απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυϊκών κυττάρων, ενώ χρησιμοποιείται κυρίως από τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τους πνεύμονες που εντοπίζεται υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Θα τη βρείτε στα αυγά, τη μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς, το φυτικό λάδι και τα ενισχυμένα δημητριακά.

clickatlife.gr

logo