Κάποιες έχουν ανοσία στην ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κάποιες άλλες όχι!
Η ερυθρά είναι μια μάλλον ελαφρά λοιμώδης νόσος υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά στην περίοδο της εγκυμοσύνης προκαλεί εκτεταμένες βλάβες στο έμβρυο, σχεδόν σε κάθε όργανό του.
Ειδικότερα, μπορεί να προξενήσει κώφωση, εγκεφαλίτιδα, φλεγμονή του εγκεφάλου και καρδιοπάθειες. Ευτυχώς, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ανοσία στη νόσο, είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί είτε γιατί είχαν περάσει ερυθρά στην παιδική τους ηλικία.
Ωστόσο, αν δεν είστε βέβαιη αν έχετε ανοσία στην ερυθρά, μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας μία εξέταση αίματος. Αν κάνετε την εξέταση για ερυθρά πριν την εγκυμοσύνη και διαπιστώσετε ότι δεν έχετε ανοσία, σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο προτού μείνετε έγκυος και να περιμένετε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν προγραμματίσετε να κάνετε παιδί.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ερυθράς
Τα συμπτώματα είναι:
πυρετός
πρησμένοι αδένες
εξάνθημα (πρώτα στο πρόσωπο και μετά στο σώμα)
Πρόληψη ερυθράς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπορείτε να εμβολιαστείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, έτσι αν δεν είστε σίγουρη αν περάσατε ή όχι ερυθρά σε πιο μικρή ηλικία ή αν έχετε κάνει το εμβόλιο, προσπαθήστε να αποφύγετε οποιονδήποτε έχει τον ιό. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ιό, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Μόλις η εγκυμοσύνη σας ολοκληρωθεί με επιτυχία, μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά τη γέννηση του παιδιού σας για να προστατέψετε τυχόν επόμενες εγκυμοσύνες.
Τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε ερυθρά κατά την εγκυμοσύνη σας
Αν με κάποιο τρόπο προσβληθείτε από ερυθρά στην εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος για το έμβρυο εξαρτάται από το χρόνο μόλυνσής σας. Αν συνέβη τον πρώτο μήνα, η πιθανότητα να έχει μολυνθεί το μωρό είναι μία στις δύο. Ως τον τρίτο μήνα ο κίνδυνος μειώνεται σε ποσοστό ένα στα δέκα. Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην εγκυμοσύνη για να προστατευτεί το μωρό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο βιβλίο της Δρ. Anne Deans, Your pregnancy Bible.
Όπως και να έχει, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει αναλυτικά ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν και τι θεραπεία να κάνετε ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για εσάς ή το έμβρυό σας!
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr