ΥΓΕΙΑ

Επιστροφή στη σωστή διατροφή μετά τις διακοπές

Επιστροφή στη σωστή διατροφή μετά τις διακοπές
Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη επειδή το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ, οι πιο πολλοί αργά και σταθερά επιστρέφουν πίσω ή ετοιμάζονται να επιστρέψουν, έχοντας ολοκληρώσει τις διακοπές τους.

γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος- διατροφολόγος

Οι ανέμελες μέρες τελειώνουν, τα ζητήματα της καθημερινότητας επιστρέφουν και μαζί με αυτά ίσως έρθουν από τις διακοπές κάποια κιλάκια επιπλέον. Αυτά που προέκυψαν από τη χαλαρότητα των διακοπών, από το λίγο παγωτό ή φαγητό ή ποτό παραπάνω.

Ναι διακοπές ήταν και πολύ καλά κάναμε όλοι να ξεφύγουμε από τα πρέπει. Όμως κάθε πράγμα στο καιρό του και η διατροφική ανασυγκρότηση μετά την χαλαρότητα είναι ίσως επιβεβλημένη. Ειδικά αν το λίγο δεν είναι τόσο λίγο και τα χειμωνιάτικα ρούχα κινδυνεύουν να μείνουν αφόρετα μιας και πλέον δεν μας κάνουν.

Κάθε αρχή είναι δύσκολη όμως να 10 απλοί κανόνες που γρήγορα θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε και να αποκτήσετε ξανά μια σειρά στη διατροφή σας.

Βάλτε κάθε φορά ένα μικρό ρεαλιστικό στόχο.

Όχι να χάσετε κάποια κιλά. Αλλά να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή μια καλή συνήθεια που δεν είχατε ή που έχετε αφήσει πίσω. Για παράδειγμα να τρώτε κάθε μέρα πρωινό ή να τρώτε κάθε μέρα 3 φρούτα ή να υπάρχει σαλάτα με το φαγητό σας ή να ξεκινάτε το γεύμα σας με σαλάτα. Κάθε φορά που καταφέρνετε ένα βήμα, να προχωράτε στο επόμενο. Όλα μαζί δεν γίνονται.

Αποχαιρετήστε το πρόχειρο φαγητό.

Ναι στις διακοπές που το πρόγραμμα είναι χαλαρό και το πρωινό ξύπνημα μπορεί να μην είναι τόσο πρωινό. Αναπόφευκτα όλη η σειρά του φαγητού και κάθε προγραμματισμός να μην μπορεί να σταθεί. Πρόχειρο φαγητό στο πόδι, ευκαιριακές επιλογές χωρίς προγραμματισμό και η ζημιά εύκολα έχει γίνει. Ξεκινήστε λοιπόν να προετοιμάζετε εσείς οι ίδιοι το φαγητό σας και να αποκτήσετε μια αίσθηση τι τρώτε και πότε το τρώτε.

Καταγράψτε τι τρώτε.

Όλες οι μελέτες πάνω στο θέμα καταγραφής φαγητού και διαχείρισης σωματικού βάρους έχουν δείξει το ίδιο. Η απώλεια αυξάνεται όταν υπάρχει συστηματική και λεπτομερής καταγραφή. Εμπρός λοιπόν χαρτί και μολύβι.

Διαφήμιση

Νερό, νερό, νερό.

Ναι όλοι μιλάμε για την ανάγκη ενυδάτωσης το καλοκαίρι και από πολλές και διαφορετικές πηγές. Και αν στις διακοπές αυτό ήταν εύκολο, μιας και η δίψα κάτω από το καυτό ήλιο στη παραλία μας ωθούσε στη κατανάλωση υγρών, σε συνθήκες καθημερινότητας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Βάλτε το μπουκαλάκι μπροστά σας και ξεκινήστε να πίνετε.

Κρατήστε την κίνηση.

Μπορεί στις διακοπές το κίνητρο να ήταν η εξερεύνηση των νέων τόπων που πήγαμε. Στην έδρα μας όμως η κίνηση και η δραστηριότητα θα μας βοηθήσει σημαντικά να χάσουμε τα όποια κιλά παραπάνω θέλουμε. Όλες οι έρευνες το έχουν αποδείξει.

Οργανώστε σε μακροχρόνια βάση το φαγητό σας.

Και μαζί με αυτό και τις αγορές τροφίμων. Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασχολούνται με την προετοιμασία του φαγητού και κατ’ επέκταση με την προμήθεια των τροφίμων, έχουν καλύτερη διατροφική συμπεριφορά και μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα το σωματικό τους βάρος.

Διαβάστε την διατροφική ετικέτα.

Και όμως, μπορεί να είναι μια λογική προέκταση του προηγούμενου αλλά δεν είναι και αυτόματη επιλογή. Πολλοί κάνουν τις αγορές τους και χωρίς τη χρήση λίστας αγορών αλλά και χωρίς να διαβάζουν την διατροφική ετικέτα στις συσκευασίες. Έτσι δεν έχουν επίγνωση του τι επιλέγουν να βάλουν στο πιάτο τους και καταλήγουν να προτιμούν προϊόντα με πολύ περισσότερη ζάχαρη ή λιπαρά ή θερμίδες.

Αφήστε τη ζυγαριά κρυμμένη.

Το ζητούμενο δεν είναι τα κιλά ή ένα νούμερο σε μια συσκευή. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να μπούμε πάλι σε μια σειρά. Εφόσον διορθώσουμε τα καθημερινά μας λάθη όλα τα υπόλοιπα θα προκύψουν κανονικά και φυσιολογικά.

Αυτούς που είναι πρόθυμοι να σας πουλήσουν μαγικές συμβουλές, μαγικά προγράμματα διατροφής και ειδικά σκευάσματα / τρόφιμα που θα σας αδυνατίσουν. Η ακόμα και αυτούς που υποτίθεται ότι ξέρουν ή μπορούν να σας πουν τι τρώτε και σας παχαίνει. Σίγουρα θα χάσετε χρήματα, μπορεί και ευκαιριακά κιλά. Αλλά σίγουρα δεν θα μάθετε να τρώτε σωστά. Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Σκεφτείτε λογικά. Για τα μάτια σας, θα ρωτήσετε τον καρδιολόγο σας ή τον πλανόδιο πωλητή της λαϊκής;

Μην το παρακάνετε με την αυστηρότητα.

Από τη διατροφική χαλάρωση στην υπερβολική αυστηρότητα και διατροφική ορθότητα, μια διατροφική διαταραχή δρόμος είναι. Ψυχραιμία! Όλα θα γίνουν με τρόπο και με μέθοδο. Δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε. Και τα λάθη (ή οι μικρές ζαβολιές) στο πρόγραμμα είναι. Αρκεί να ξέρουμε τα όρια μας και πως να διορθώσουμε τις παρεκτροπές μας.

Εμπρός λοιπόν ξεκινήστε. Με θετική διάθεση και όλα θα βρουν το δρόμο τους πάλι.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάγκη
#διακοπές
#διατροφή
#δρόμος
#έρευνες
#εύκολο
#ζάχαρη
#θερμίδες
#καλοκαίρι
#νερό
#παγωτό
#πιάτο
#πρόγραμμα
#προϊόντα
#πρωινό
#σαλάτα
#τρόφιμα
#φαγητό
#φρούτα