Σε έξαρση βρίσκεται στην Αγγλία μία σπάνια μόλυνση του ματιού, με αρκετά κρούσματα να έχουν εντοπιστεί σε άτομα που φορούν φακούς επαφής.
Σύμφωνα με ερευνητές του University College London, τα κρούσματα κερατίτιδας από τον μικροοργανισμό Acanthamoeba έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στη νοτιοανατολική Αγγλία. Τα συμπτώματα της μόλυνσης είναι μεταξύ άλλων ο πόνος στο μάτι και η μειωμένη όραση.
Σύμφωνα με μελέτες, στη Βρετανία περίπου 2 στα 100.000 άτομα που φορούν φακούς επαφής θα προσβληθούν από τη μόλυνση, ενώ τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα στις ΗΠΑ, όπου θα μολυνθούν ένας ή δύο ανά ένα εκατομμύριο άτομα που φορούν φακούς επαφής.
Το 90% των περιπτώσεων κερατίτιδας αυτού του είδους στη Βρετανία εντοπίζονται σε άτομα που φορούν φακούς επαφής, και ειδικά επαναχρησιμοποιούμενους. Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους αφού αγγίξουν τους φακούς, όσοι χρησιμοποιούν αντιβακτηριδιακά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία Oxipol και όσοι φορούν τους φακούς στους στην πισίνα ή στο τζακούζι. Ένας ακόμα πιθανός παράγοντας κινδύνου είναι το λούσιμο και το πλύσιμο του προσώπου φορώντας τους φακούς.
Η μόλυνση είναι πιο συχνή σε περιοχές με σκληρό νερό, που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του μικροοργανισμού.
Όπως δήλωσε ο οφθαλμίατρος Τζον Νταρτ στο CNN, πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες μολύνσεις του ματιού, με τα συμπτώματά της να ταλαιπωρούν επί μακρόν τους ασθενείς. Είναι ιάσιμη, όμως σύμφωνα με τον Νταρτ, στο 30% των περιπτώσεων η θεραπεία κρατά πάνω από ένα χρόνο. Κι αυτό γιατί η Acanthamoeba είναι πολύ ανθεκτική στα φάρμακα.
Επιπλέον, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια του 75% της όρασης του ασθενούς, ενώ ένας στους τέσσερις ασθενείς θα χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα για να ανακτήσουν πλήρως την όρασή του.
Αυτή η διαρροή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μικρών κόκκινων, μοβ ή καφέ κηλίδων, που ονομάζονται πτυχές (petechiae) στο δέρμα. Μικρές ομάδες αυτών των πτυχών μπορεί να σχηματιστούν, δίνοντας την όψη ενός εξανθήματος.