ΥΓΕΙΑ

Ένοχα για καρκίνο τα επεξεργασμένα τρόφιμα – Δείτε πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο

Ένοχα για καρκίνο τα επεξεργασμένα τρόφιμα – Δείτε πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο

Όσο περισσότερη είναι η επεξεργασία ενός τροφίμου πριν φτάσει στο πιάτο μας τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία μας, προειδοποιούν Γάλλοι επιστήμονες.

Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, γράφουν στη σχετική μελέτη τους στην επιθεώρηση British Medical Journal, φαίνεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, με τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου να αυξάνονται όσο περισσότερα τέτοια τρόφιμα περιλαμβάνει κανείς στη διατροφή του.

patatakia

Ποια τρόφιμα θεωρούνται υψηλής επεξεργασίας

Άκρως επικίνδυνα θεωρούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες τα προϊόντα που υποβάλλονται σε εκτεταμένη επεξεργασία. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • ψωμιά μαζικής παραγωγής
 • γλυκά και αλμυρά συσκευασμένα σνακ (π.χ. κρακεράκια)
 • σοκολάτες και παρόμοια γλυκίσματα
 • αναψυκτικά και άλλα ποτά με πολλή ζάχαρη
 • έτοιμα κεφτεδάκια και κροκέτες κοτόπουλου ή ψαριού
 • σόυπες και νουντλς στιγμής
 • κατεψυγμένα και έτοιμα γεύματα
 • προϊόντα που περιέχουν κυρίως ή εξ ολοκλήρου ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά

Ο ρόλος της (κακής) διατροφής στον καρκίνο

Είναι γνωστό και από παλαιότερες επιστημονικές μελέτες ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλλει είτε στην ανάπτυξη είτε στην πρόληψη του καρκίνου.

Διαφήμιση

Όσον αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση ή άνοδο της χοληστερόλης, ωστόσο η σχέση τους με τον καρκίνο παρέμενε μέχρι σήμερα ασαφής.

Έτσι, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσο τα επεξεργασμένα τρόφιμα –και δη τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας– συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για τον σκοπό αυτόν, παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία 15.000 ενηλίκων για διάστημα πέντε ετών κατά μέσο όρο.

Όπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας πράγματι συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Συγκεκριμένα, μια αύξηση της τάξης του 10% στο ποσοστό που καταλαμβάνουν αυτά τα προϊόντα στη διατροφή συνδέθηκε με 12% αύξηση στα περιστατικά καρκίνου στην υπό μελέτη ομάδα πληθυσμού.

junk food

Στοιχεία-κλειδιά

Βασικές διαπιστώσεις που προέκυψαν κατά τη μελέτη ήταν οι εξής:

 • Κατά μέσο όρο, τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας καταλάμβαναν το 18% της διατροφής των συμμετεχόντων
 • Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 79 περιστατικά καρκίνου ανά 10.000 άτομα ετησίως
 • Μια αύξηση του ποσοστού κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων κατά 10% υπολογίστηκε ότι θα οδηγήσει σε 9 επιπλέον περιστατικά καρκίνου ανά 10.000 άτομα ετησίως

“Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας μπορεί να συντελέσει στην αυξανόμενη επιβάρυνση από τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες» αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματα της μελέτης τους.

Αν και τα παραπάνω ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες ομάδες για να διαπιστωθεί μια έγκυρη σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου, σίγουρα τα στοιχεία της μελέτης είναι ανησυχητικά.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάπτυξη
#αναψυκτικά
#γλυκά
#διατροφή
#επιστήμονες
#ζάχαρη
#καρκίνου
#κεφτεδάκια
#μελέτη
#παχυσαρκία
#πιάτο
#ποσοστό
#προϊόντα
#πρόληψη
#τρόφιμα
#υγεία