Όταν ήμασταν παιδιά, μας έλεγαν να πίνουμε γάλα για να κάνουμε γερά κόκκαλα. Οι ενήλικες, και ειδικότερα οι γυναίκες, πρέπει να λαμβάνουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου, σύμφωνα με τους γιατρούς. Όμως, ποια είναι η ιδανική ποσότητα; Το Διοικητικό Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής συστήνει τα 1000 mg και για τους άντρες και για τις γυναίκες από 19-50. Οι γυναίκες πάνω από 51 πρέπει να καταναλώνουν 1200 mg ημερησίως και οι άντρες πάνω από 71 το ίδιο.
Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Η διατροφή που δεν είναι πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να συντελέσει στην έκκριση μίας ορμόνης που είναι γνωστή ως ΡΤΗ. Η ορμόνη αυτή διασπά τους ιστούς των οστών έτσι ώστε να εξισορροπηθούν τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Εάν έχετε έλλειψη ασβεστίου για μία μεγάλη χρονική περίοδο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε οστεοπόρωση.
Παρακάτω αναφέρουμε λεπτομερειακά τις ενδείξεις και τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου. Εάν πιστεύετε ότι σας λείπει το ασβέστιο, μιλήστε στο γιατρό σας για τη διατροφή σας και για την πιθανότητα πρόσληψης συμπληρώματος ασβεστίου ημερησίως.
Κράμπες στα πόδια. Η έλλειψη ασβεστίου ενδέχεται να οδηγήσει τα άκρα των νεύρων σε σπασμούς. Γι’ αυτό και οι νυχτερινές κράμπες στις γάμπες, τους ιγνυακούς τένοντες και τους τετρακέφαλους προκαλούνται συχνά εξαιτίας της έλλειψης ασβεστίου.
Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα. Τα άκρα των νεύρων που έχουν υποστεί σπασμό παρουσιάζουν συχνά μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια.
Σφραγίσματα. Εάν ξαφνικά αρχίσετε να έχετε πιο πολλά σφραγίσματα από τα συνηθισμένα, ενδέχεται ο οργανισμός σας να σας προειδοποιεί για έλλειψη ασβεστίου. Και αυτό επειδή όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου μέσω της τροφής, αρχίζει να ψάχνει για ασβέστιο αλλού, όπως στα δόντια.Νύχια που ξεφλουδίζονται. Το ασβέστιο, εκτός από τα δόντια και τα οστά, συγκεντρώνεται και στα νύχια. Εάν τα νύχια σας ξεφλουδίζονται, ίσως να μην καταναλώνετε αρκετό ασβέστιο. Αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά και υγιεινές τροφές. Θα παρατηρήσετε αλλαγή στα νύχια σας.
Δυσκολία στον ύπνο. Το ασβέστιο βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης. Επίσης, το επίπεδο του ασβεστίου αυξάνεται όταν ο οργανισμός πέφτει σε βαθύ ύπνο. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε βαθιά, ίσως έχετε έλλειψη ασβεστίου.
Καμπούρα. Όταν τα οστά αδυνατίζουν εξαιτίας της έλλειψης ασβεστίου, το σώμα αρχίζει να καμπουριάζει. Ίσως επίσης παρατηρήσετε πόνο στο λαιμό ή την πλάτη.
Απώλεια μνήμης. Τα νευρολογικά συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και οι παραισθήσεις ίσως μπορούν να εξηγηθούν ως συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου.
Επιληψίες. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και τις συσπάσεις των μυών. Επομένως, η έλλειψη ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσει επιληψία σε ανθρώπους που κατά τ’ άλλα είναι υγιείς.
Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από έλλειψη ασβεστίου, δεν αρκεί να πίνετε ένα επιπλέον ποτήρι γάλα. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε μαζί του τα προβλήματα υγείας σας.
Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα
ΠΗΓΗ: newsitamea.gr