ΥΓΕΙΑ

Ένα μυστικό αδυνατίσματος με… γλυκοπατάτες!

Ένα μυστικό αδυνατίσματος με… γλυκοπατάτες!

Η γλυκοπατάτα είναι μια γευστική υπερτροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το κάλιο.

Αν ακολουθείτε μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μάλλον την αποφεύγετε, οι ειδικοί όμως προτείνουν έναν τρόπο να την αξιοποιήσετε για να χάσετε κιλά!

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heliyon, το νερό που μένει από το μαγείρεμα της πατάτας έχει αδυνατιστική επίδραση.

Διαφήμιση

Ιάπωνες ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και διαπίστωσαν ότι όσα κατανάλωναν πεπτίδια γλυκοπατάτας (τα πεπτίδια είναι ενώσεις αμινοξέων και δομικό συστατικό των πρωτεϊνών) παρουσίασαν μείωση στο σωματικό τους βάρος σε διάστημα ενός μήνα. Τα πεπτίδια αντλήθηκαν από την πέψη ενζύμων προερχόμενων από πρωτεΐνες που υπήρχαν στο νερό όπου είχαν προηγουμένως μαγειρευτεί οι γλυκοπατάτες.

bigstock Cooked Sweet Potato 13614995

Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι τα πεπτίδια της γλυκοπατάτας πιθανότατα παίζουν ρόλο στη διάσπαση των λιπαρών.

Παράγονται σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από 105 εκατομμύρια τόνοι γλυκοπατάτας κάθε χρόνο. Ποσοστό περίπου 15% της ποσότητας αυτής περνά από επεξεργασία για την παρασκευή άλλων προϊόντων, όπως τρόφιμα και αποσταγμένα ποτά, με το νερό που παράγεται από τη διαδικασία αυτή συνήθως να απορρίπτεται. Εξερευνώντας πιθανές λύσεις για να αποφευχθεί αυτό, οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν την επίδρασή του στα πειραματόζωα, καταλήγοντας στο αναπάντεχο αποτέλεσμα. “Η ανακάλυψη εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των πρωτεϊνών γλυκοπατάτας στο υπολειμματικό νερό μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για το περιβάλλον, για τη βιομηχανία αλλά και για την υγεία» σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Κότζι Ισιγκούρο από τον Εθνικό Οργανισμό Γεωργίας και Έρευνας Τροφίμων της Ιαπωνίας.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#βιταμίνη
#Γεωργίας
#διαδικασία
#διατροφή
#Έρευνας
#ερευνητές
#θρεπτικά
#θρεπτικά συστατικά
#κάλιο
#μελέτη
#μήνα
#νερό
#περιβάλλον
#πρωτεΐνες
#σίδηρος
#τρόφιμα
#υδατάνθρακες
#χρόνο