Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέφρι Κουόνγκ του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών του Τορόντο ανέλυσαν σχεδόν 20.000 περιστατικά -διαγνωσμένης εργαστηριακά- γρίπης, εκ των οποίων τα 332 είχαν συνδυασθεί με έμφραγμα.
Ακόμα πιο σημαντικό το εμβόλιο ενάντια στην γρίπη
“Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, επειδή δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στη γρίπη και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, πράγμα που ενισχύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και του καλού πλυσίματος των χεριών» δήλωσε ο Κουόνγκ.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους, για όσους έχουν κολλήσει γρίπη τύπου Β (η γρίπη τύπου Α που είναι πιο συνηθισμένη, αυξάνει λιγότερο τον κίνδυνο για την καρδιά) και για όσους έχουν ήδη πάθει ένα έμφραγμα.
Η μελέτη δείχνει ότι και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, αλλά όχι τόσο όσο η γρίπη. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν τα εμφράγματα λόγω γρίπης είναι επίσης πιο θανατηφόρα.
Όπως είπε ο Κουόννγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, “δεν βλέπεις κάθε μέρα έναν εξαπλασιασμό του κινδύνου κατά την πρώτη εβδομάδα της γρίπης. Η γρίπη ‘στρεσάρει’ όλο το σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου στις αρτηρίες της καρδιάς. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος».
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης γίνεται περίπου μιάμιση μέρα μετά τη λοίμωξη στην περίπτωση του τύπου Α και μισή μέρα στον τύπο Β. Τα συμπτώματα στη συνέχεια φθάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε μία έως δύο μέρες. Όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα και ανησυχούν, θα κάνουν καλά να επισκεφθούν το γιατρό τους.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ