ΥΓΕΙΑ

Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς: Ποιες ώρες της ημέρας είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά επιτυχίας

Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς: Ποιες ώρες της ημέρας είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά επιτυχίας

Περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης και περιορισμού των επιπλοκών έχουν οι επεμβάσεις καρδιάς που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ώστε να συγχρονίζονται καλύτερα με το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού, διαπίστωσαν Γάλλοι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση Lancet, οι επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς έχουν διπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας όταν γίνονται τις απογευματινές ώρες παρά τις πρωινές.

Το έμφυτο βιολογικό ρολόι, το οποίο ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός στην επιστημονική γλώσσα, δεν ελέγχει μόνο τον κύκλο του ύπνου αλλά και πολλές άλλες βιολογικές λειτουργίες. Μία από αυτές είναι η λειτουργία της καρδιάς και μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το βιολογικό ρολόι είναι αυτό που κάνει την καρδιά πιο ανθεκτική τις απογευματινές ώρες ώστε να μπορέσει να αντέξει το χειρουργείο.

bigstock Surgeons Performing Surgical P 200622616

Διαφήμιση

Σε μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, οι γιατροί πρέπει να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία της, για παράδειγμα για να αντικαταστήσουν μια βαλβίδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να καταπονείται τρομερά, καθώς μειώνεται η παροχή οξυγόνου στους ιστούς της.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές κατέγραψαν τα ποσοστά επιτυχίας και επιπλοκών (π.χ. έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατος) μετά από μια χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και διαπίστωσαν ότι επιπλοκές παρουσίασαν 54 από τους 298 ασθενείς που χειρουργήθηκαν το πρωί και 28 από τους 298 ασθενείς που χειρουργήθηκαν το απόγευμα. Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 50% μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών για τους ασθενείς που χειρουργήθηκαν το απόγευμα.

Βάσει των στοιχείων αυτών, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μία σοβαρή επιπλοκή ανά 11 ασθενείς αν όλοι χειρουργούνται τις απογευματινές ώρες.

Αν τα ευρήματα των ερευνητών επιβεβαιωθούν και από άλλες αντίστοιχες μελέτες, θα μπορούσαν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό οι πρακτικές που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τις πρακτικές δυσκολίες μιας τέτοιας αλλαγής, αφού δεν είναι δυνατό όλα τα χειρουργεία να πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες, ωστόσο επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανότατα απαραίτητο για ασθενείς με βεβαρημένη υγεία, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους.

Πηγή: BBC

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανθρώπινου οργανισμού
#γιατροί
#έμφραγμα
#ερευνητές
#ημέρας
#καρδιά
#μελέτη
#πρωί
#υγεία