ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΦΕΤ: Άμεση ανάκληση ελληνικού κοτόπουλου – «Μην το καταναλώσετε»

ΕΦΕΤ: Άμεση ανάκληση ελληνικού κοτόπουλου – «Μην το καταναλώσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ανακοίνωσε πρόσφατα την άμεση ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας κατεψυγμένου παρασκευάσματος κοτόπουλου κοντοσούβλι με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΚΤΨ ΦΛΩΡΙΔΗΣ».

Το προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία «VESTA FOODS AE», βρέθηκε μολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό Salmonella spp., σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» για το έτος 2025.

Λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν

Το συγκεκριμένο προϊόν έχει ημερομηνία ανάλωσης 23 Μαΐου 2026 και ημερομηνία κατάψυξης 29 Νοεμβρίου 2024.

Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η απόσυρση του προϊόντος από την αγορά.

Παράλληλα, προέτρεψε τους καταναλωτές που έχουν ήδη αγοράσει το προϊόν να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς.

Η ανίχνευση της Salmonella spp. στο συγκεκριμένο δείγμα αποτέλεσε σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τι είναι η Salmonella;

Η Salmonella είναι ένα γένος βακτηρίων που συχνά ευθύνεται για τροφιμογενείς ασθένειες.

Βρίσκεται συνήθως σε ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως κρέας, πουλερικά, αυγά, καθώς και σε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν και τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με Salmonella δεν παρουσιάζουν αλλοίωση στην εμφάνιση, τη μυρωδιά ή τη γεύση τους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στους καταναλωτές.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, αλλά ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες, όπως:

Βρέφη και μικρά παιδιά: Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον παθογόνο μικροοργανισμό.

Ηλικιωμένοι: Η φυσική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστά τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

Συμπτώματα της σαλμονέλας

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα εμφανίζονται συνήθως 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Διάρροια (που μπορεί να είναι αιματηρή)

Κοιλιακές κράμπες

Πυρετός

Ναυτία και εμετός

Διαφήμιση

Πονοκέφαλος

Στους περισσότερους υγιείς ενήλικες, τα συμπτώματα διαρκούν από τέσσερις έως επτά ημέρες και υποχωρούν χωρίς ειδική θεραπεία.

Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ή ακόμα και να εξαπλωθεί στο αίμα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές.

Πρόληψη της σαλμονέλας

Η πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα απαιτεί προσοχή τόσο στην αποθήκευση όσο και στην προετοιμασία των τροφίμων. Ορισμένα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν:

Καλή υγιεινή: Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα.

Μαγείρεμα σε κατάλληλη θερμοκρασία: Βεβαιωθείτε ότι το κρέας και τα πουλερικά μαγειρεύονται σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C, ώστε να καταστραφούν τα βακτήρια.

Αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά εργαλεία κουζίνας, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής, για ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Σωστή αποθήκευση: Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 4°C) και μην τα αφήνετε εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τι πρέπει να κάνετε αν καταναλώσετε μολυσμένο τρόφιμο

Αν καταναλώσετε τρόφιμο που πιθανώς είναι μολυσμένο με σαλμονέλα και εμφανίσετε συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό ή κράμπες, συνιστάται να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ενημερώστε τον γιατρό σας για την πιθανότητα έκθεσης σε σαλμονέλα, καθώς η διάγνωση απαιτεί ειδικές εξετάσεις.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης ή άλλων επιπλοκών.

Ο ρόλος του ΕΦΕΤ στην προστασία των καταναλωτών

Ο ΕΦΕΤ αποτελεί την κύρια αρχή που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα. Μέσα από συστηματικούς ελέγχους, στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η συγκεκριμένη ανάκληση του κατεψυγμένου κοτόπουλου αποτελεί ένα παράδειγμα της αποτελεσματικής δράσης του φορέα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρόλα αυτά, η ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων δεν περιορίζεται μόνο στους επίσημους ελέγχους.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Η ανάκληση του κατεψυγμένου κοτόπουλου κοντοσούβλι από την εταιρεία «VESTA FOODS AE» λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας αναδεικνύει τη σημασία της ενδελεχούς παρακολούθησης της ασφάλειας των τροφίμων.

Ενώ η λοίμωξη από σαλμονέλα μπορεί να είναι σοβαρή, μπορεί να προληφθεί με σωστή υγιεινή και προσεκτική διαχείριση των τροφίμων.

Οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί, να ενημερώνονται για πιθανές ανακλήσεις προϊόντων και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

Παράλληλα, οι παραγωγοί τροφίμων και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά.

Διαφήμιση
TAGS:
#αγορά
#αντιμετώπιση
#Ελλάδα
#ΕΦΕΤ
#θεραπεία
#κρέας
#νερό
#παραγωγοί
#προϊόντα
#πρόληψη
#τρόφιμα
#υγεία