Η γαστρορραγία είναι η απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.
Πιο επιρρεπείς σε ένα επεισόδιο γαστρορραγίας είναι όσοι έχουν ιστορικό έλκους στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου, αυτοί που έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καθώς και όσοι παίρνουν πολλά φάρμακα.
Σοβαροί παράγοντες κινδύνου για γαστρορραγία είναι το υπερβολικό άγχος, η κακή διατροφή και το κάπνισμα.
Μετά από ένα επεισόδιο γαστρορραγίας, ο ασθενής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τη διατροφή του.
Για τις πρώτες 15 ημέρες μπορεί να τρώει:
-Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων κ.λπ.)
-Κρέας, ψάρι & πουλερικά, βραστά ή ψητά στη σχάρα χωρίς καρυκεύματα
-Αμυλούχες τροφές και πατάτες καλά βρασμένες
-Λευκό ψωμί
-Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, σε μορφή κομπόστας ή ωμά, εφόσον είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα
Όλα τα γεύματα πρέπει να είναι πολτοποιημένα σε μορφή κρέμας και σε μέτρια θερμοκρασία.
Τι απαγορεύεται
-Όσπρια
-Γάλα, φέτα, λευκά τυριά
-Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
-Μαύρο ψωμί
-Καλαμπόκι
-Δημητριακά με φλούδα
-Σκληρά λαχανικά και ρίζες (λάχανο, αγγούρι, χόρτα κ.λπ.)
-Κρεμμύδι
-Σκληρά φρούτα και φρούτα με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή
-Καφές, τσάι, αλκοόλ
-Αναψυκτικά
Μετά την πάροδο 15 ημερών μπορούν σταδιακά να εισάγονται στη διατροφή λαχανικά βραστά και κατόπιν φρούτα.
Η δίαιτα επανέρχεται ολοκληρωτικά ύστερα από ένα μήνα.