Δίαιτα – Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να μας προειδοποιήσουν για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία μας από ορισμένες “μοντέρνες” δίαιτες. Συγκεκριμένα, η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας (BDA) έχει δημοσιεύσει μια λίστα με τις δίαιτες που θα πρέπει να αποφύγει κανείς τη νέα χρονιά.
Ο Sian Porter, από την BDA, είπε στο BBC: “Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανότατα δεν είναι”!
Σε ένα ενημερωτικό δελτίο στην ιστοσελίδα της, η BDA συνιστά να αδυνατίσετε με ασφάλεια, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, να μην γευματίζετε ενώ βλέπετε τηλεόραση και να γεμίζετε πάντα το μισό σας πιάτο με λαχανικά.
Αν μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε αυτές τις τέσσερις δίαιτες, να ξέρετε ότι η BDA τις έχει βάλει στην “μαύρη λίστα” της. Δείτε γιατί…
Δίαιτα#1: Ωμή βίγκαν
Αυτή η δίαιτα συνδυάζει δύο έννοιες: τον βιγκανισμό (veganism, δηλαδή την αυστηρή χορτοφαγία) και την ωμοφαγία (raw foodism, δηλαδή το να τρώει κανείς κάθε τροφή, ωμή).
Με λίγα λόγια, περιλαμβάνει την αποκοπή όλων των ζωικών προϊόντων καθώς και την αποφυγή του μαγειρέματος.
Αυτό σημαίνει ότι “απαγορεύει” να φάτε οτιδήποτε εξευγενισμένο, κονσερβοποιημένο, χημικά επεξεργασμένο, ή που να έχει βρεθεί σε θερμοκρασία πάνω από 48°C!
Με αυτό τον τρόπο πιστεύεται ότι τα τρόφιμα διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αφού το μαγείρεμα υποτίθεται ότι καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα στις τροφές, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να τις διασπάσει.
Ωστόσο, αν ακολουθήσετε μια δίαιτα βίγκαν (δηλαδή χωρίς αυγά, τυρί, κρέας, γάλα, ψάρι, μέλι και άλλα πολλά) σας θέτει σε κίνδυνο να χάσετε κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά. Τέτοιες είναι οι βιταμίνες Β12 και D, που υπάρχουν κυρίως σε ζωικά προϊόντα.
Επιπλέον, υπάρχει έρευνα που υποδεικνύει ότι η διαδικασία μαγειρέματος απελευθερώνει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα καρότα, οι πιπεριές και τα σπαράγγια.
Δίαιτα #2: Αλκαλική
Αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι η αλλαγή της διατροφής αλλάζει και την ισορροπία του pH (δηλαδή το επίπεδο οξύτητας) στο σώμα σας.
Αν το σώμα είναι πολύ όξινο υποτίθεται ότι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσετε αρθρίτιδα, νεφρική νόσο, οστεοπόρωση και καρκίνο.
Η κατανάλωση περισσότερων “αλκαλικών τροφών”, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ισορροπία pH, λένε οι υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι μπορείτε να αλλάξετε την οξύτητα του σώματος και του αίματός σας μέσω της διατροφής.
Η αλκαλική διατροφή επικρίθηκε επίσης σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, το “Clean Eating: The Dirty Truth”, επειδή χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος, για να θεραπεύσει πολύ άρρωστους ανθρώπους. Στην εκπομπή οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο άνθρωπος που “επινόησε” την εν λόγω δίαιτα, ο Robert O. Young, αντιμετωπίζει σήμερα ποινή φυλάκισης για απάτη και εξάσκηση της ιατρικής χωρίς άδεια.
Εντούτοις, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών έχει σαφέστατα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άλλων περιστάσεων. Αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι “επειδή είναι αλκαλικές τροφές”.
Δίαιτα #3: Pioppi
Εμπνευσμένη από την μεσογειακή διατροφή (η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια) αυτή η δίαιτα υποτίθεται ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη της άνοιας και στην μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Πήρε το όνομά της από ένα μικρό χωριό στη νότια Ιταλία, όπου οι ντόπιοι τείνουν να ζουν περισσότερο και να αποφεύγουν χρόνιες ασθένειες.
Η δίαιτα Pioppi είναι χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο.
Επιπλέον, οι δημιουργοί της, δρ. Aseem Malhotra και Donal O’Neill, συμβουλεύουν την διαλείπουσα νηστεία και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, τους αμυλούχους υδατάνθρακες και τα ζαχαρούχα τρόφιμα.
Ωστόσο, η BDA λέει ότι πρόκειται απλά για μια “πειρατική” έκδοση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Επίσης, επικρίνει το γεγονός ότι η δίαιτα Pioppi περιλαμβάνει καρυδέλαιο, το οποίο είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, και το κουνουπίδι ως βάση… πίτσας.
Η μεσογειακή διατροφή παραδοσιακά περιλαμβάνει πολλά ελαιόλαδα και υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά και ρύζι σε κάθε γεύμα. Το να ακολουθεί κανείς την μεσογειακή διατροφή έχει βρεθεί με μελέτες ότι μειώνει την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και άνοια.
Δίαιτα #4: Κετογονική
Είναι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης. Με την κατανάλωση υδατανθράκων από αποκλειστικά μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ωθεί το σώμα σε κατάσταση “κέτωσης”.
Κέτωση είναι όταν το σώμα δεν μπορεί να πάρει ενέργεια από τη γλυκόζη στους υδατάνθρακες και αναγκάζεται καταναλώσει το λίπος αντ’ αυτού.
Ο Porter είπε στο BBC: “Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και τέτοια πράγματα. Δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση”!
Αν και γενικά η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να σημαίνει μείωση των πολύ θερμιδικών τροφών, όπως οι κρεμώδεις σάλτσες και τα γλυκά, υπάρχει ο κίνδυνος να μην παίρνετε αρκετές ίνες.
Οι σπόροι ολικής άλεσης μια πολύ καλή πηγή ινών. Αν δεν καταναλώνετε αρκετές ίνες διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για δυσκοιλιότητας και καρκίνο του εντέρου.
https://www.express.co.uk
https://www.bda.uk.com
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε κάποια δραστική αλλαγή στην διατροφή σας, είναι σώφρον να ενημερώνετε πάντοτε τον γιατρό σας. Μόνο εκείνος σε συνεργασία με τον διατροφολόγο σας είναι σε θέση να κρίνουν με υπευθυνότητα το είδος της διατροφής που θα πρέπει να ακολουθείτε για το καλό της υγείας σας, πάνω απ’ όλα. ΜΗΝ εμπιστεύεστε “τυφλά” τις διάφορες δίαιτες που βρίσκετε στο διαδίκτυο!