ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Ο κίνδυνος από την εργασία σε βάρδιες

Διαβήτης τύπου 2: Ο κίνδυνος από την εργασία σε βάρδιες

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε βάρδιες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την κληρονομική προδιάθεση.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αύξηση του σωματικού βάρους και κακή ποιότητα ύπνου.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη, εξέτασαν τον αντίκτυπο της εργασίας σε βάρδιες αναφορικά με την ανάπτυξη διαβήτη.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 270.000 άτομα, τα στοιχεία των οποίων αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων Biobank, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 6.000 είχαν διαβήτη τύπου 2.

nuxterini vardia

Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες για περισσότερες από 100 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2, η ομάδα μελέτης ανέπτυξε ένα γενετικό ποσοστό κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, εξετάζοντας δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Διαπίστωσαν ότι η συχνή εργασία σε βάρδιες, ειδικά τη νύχτα, αύξησε τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση.

Όλοι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες ήταν πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα όσοι δούλευαν σε εναλλασσόμενες βάρδιες είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, σε σύγκριση με όσους εργάζονταν την ημέρα, όλοι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες ήταν πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2 εκτός από όσους εργάζονταν μόνιμα τη νύχτα.

Σύμφωνα με τη Celine Vetter, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της συχνότητας της εργασίας σε νυχτερινές βάρδιες και του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

Βραδινή εργασία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάπτυξη
#άνθρωποι
#επιστήμονες
#εργαζόμενοι
#εργασία
#Εργασίας
#ημέρα
#Ηνωμένο Βασίλειο
#μελέτη
#νύχτα
#παχυσαρκία
#περιοδικό
#πληροφορίες
#ποσοστό