ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης σε νεαρή ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!!!

Διαβήτης σε νεαρή ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!!!

Η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας έχει καταστήσει τον διαβήτη τύπου 2 ασθένεια και της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, όσο νωρίτερα διαγνωστεί κάποιος με διαβήτη τύπου 2 τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι καθηγητές Ντιάννα Μαγκλιανο και Τζόναθαν Σαου από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για 743.709 αυστραλούς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν εγγραφεί στην εθνική βάση NDSS την περίοδο 1997-2011. Στη βάση περιλαμβάνονταν στοιχεία για την θνησιμότητα από κάθε αιτία, περιλαβανομένης της καρδιαγγειακής και του καρκίνου.

Διαβήτης σε νεαρή ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Διαφήμιση

Η μέση ηλικία διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 ήταν τα 59 έτη και συνολικά είχαν καταγραφεί 115.363 θάνατοι την περίοδο της μελέτης.

“Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία, άρα μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου, συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, κυρίως όμως από καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Συγκεκριμένα, για δύο άτομα ίδιας ηλικίας αυτός με δέκα χρόνια νωρίτερα διάγνωση της νόσου είχαν 20-30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε μικρή ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερη θνησιμότητα. Κι ενώ αυτό μοιάζει περίεργο εξηγούν ότι “πιθανόν μετά τη διάγνωση του διαβήτη οι άνθρωποι να κάνουν τακτικότερη χρήση των ιατρικών υπηρεσιών κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να διαγνωστεί εγκαίρως τυχόν νεοπλασία».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνδρες
#άνθρωποι
#γυναίκες
#ερευνητές
#ηλικία
#θανάτου
#καρκίνου
#μελέτη
#Υπηρεσιών