Ευρέως διαδεδομένες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και αρωματικών φυτών σε πολλούς συμπολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι επιλέγουν αντί βραδινού γεύματος, ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα, προκειμένου να αποφορτιστούν από την υπερένταση της ημέρας.
Τα δεκάδες προβλήματα που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας, λειτουργούν ανασταλτικά σε σχέση με το βραδινό ύπνο και γι’ αυτό το λόγο αρκετοί Βολιώτες επιλέγουν βότανα με αγχολυτικές ιδιότητες, για ευνόητους λόγους. Η παραπάνω τάση είναι ευδιάκριτη στην εμπορική ζήτηση των βοτάνων κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συμπολίτης κ. Νίκος Πανουτσόπουλος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με βότανα, μπαχαρικά και είδη υγιεινής διατροφής, “διαπιστώνω, τα τελευταία κυρίως χρόνια, ότι ο κόσμος στρέφεται στα βότανα που έχουν θεραπευτικές δράσεις, όχι μόνο για ηρεμία, αλλά και για ευεξία».
Η περιήγηση στις αντίστοιχες θεματικές του διαδικτύου, αλλά και η μελέτη βιβλίων βοτανολογίας, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σύμφωνα με την Γλυκερία Υδραίου, δημοφιλή είναι αυτή την εποχή το τσάϊ του βουνού, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο, η λουΐζα, την οποία προτιμάει μεγάλη μερίδα καταναλωτών, διότι βοηθάει στην αποτοξίνωση και το αδυνάτισμα, το πράσινο τσάι, το χαμομήλι και η τσουκνίδα.
“Πολλές φορές οι πελάτες μου, μου ζητούν κάτι για να ηρεμίσουν και να χαλαρώσουν. Πάρα πολλές φορές είναι έντονη η επιθυμία των ανθρώπων να αποβάλουν τις αρνητικές σκέψεις και τα προβλήματα που τους απασχολούν, επιλέγοντας τα βότανα της φύσης, ως αγχολυτικά», επισημαίνει ο συμπολίτης επαγγελματίας.
Τα βότανα και τα φυτά που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες είναι “η λουΐζα, το μελισσόχορτο, η πασιφλόρα, η βαλεριάνα, κατ’ εξοχήν, το τήλιο και ο κράταιγος. Αυτά είναι τα βότανα που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση για ανθρώπους που θέλουν να χαλαρώσουν και να έχουν ένα ήσυχο ύπνο. Πολλοί μου το λένε αυτό», επισημαίνει ο κ. Πανουτσόπουλος, ο οποίος αναφέρει παράλληλα ότι υπάρχει ζήτηση για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, πέραν της βραδινής, όπου, όμως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Η τσουκνίδα είναι επίσης μεγάλο κεφάλαιο, όπως και ο κράταιγος, που έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό και ονομάζεται “το βότανο της καρδιάς». “Τα βότανα είναι πάρα πολύ οικονομικά και αποτελεσματικά και αποτελούν οικονομική λύση σε σχέση με την ευεργετική τους δράση», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι “το τσάι του βουνού είναι ένα βότανο που βρίσκεται χαμηλά στο ράφι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να το πίνουμε καθημερινώς, διότι εκτός του ότι έχει πολύ ωραία γεύση, και αρέσει στον κόσμο, βοηθάει πάρα πολύ στο αναπνευστικό. Είναι αποτελεσματικό στο βήχα κι οπωσδήποτε έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ενισχύοντας, παράλληλα, την άμυνα του ανοσοποιητικού». Για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, ορισμένοι απολαμβάνουν μείγμα βοτάνων, το οποίο αποτελείται από συνδυασμό τήλιου, βαλεριάνας, πασιφλόρας, κράταιγου και μελισσόχορτου, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Πανουτσόπουλος “μπορεί να τα απολαύσει κανείς και μεμονωμένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του».
Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι παραμένει διαχρονική η αξία και σημασία των βοτάνων, από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι σήμερα, πολύ δε περισσότερο, σε εποχές κρίσης.