ΥΓΕΙΑ

Αυξητική στήθους: Ποια εμφυτεύματα προκαλούν επιθετικό καρκίνο

Αυξητική στήθους: Ποια εμφυτεύματα προκαλούν επιθετικό καρκίνο

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυξητικής στήθους με τον καρκίνο.

Νέα έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια επιβεβαιώνει ότι ένα συγκεκριμένο είδος εμφυτευμάτων προκαλούν μια σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πρόκειται για εμφυτεύματα με τραχιά επιφάνεια (textured breast implants), τα οποία είναι σχεδιασμένα με τρόπο τέτοιο, ώστε να παραμένουν σταθερά στη θέση τους.

Ο καρκίνος που προκαλούν ονομάζεται αναπλαστικό λέμφωμα και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι περιπτώσεις αυξάνονται ανησυχητικά.

Τα εμφυτεύματα με τραχιά επιφάνεια έγιναν δημοφιλή τη δεκαετία του 1990 και οι ασθενείς τα επέλεγαν επειδή οι επιφάνειες τους προσκολλώνται στον ιστό που τους περιβάλλει, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στη θέση τους. Η πρώτη περίπτωση αναπλαστικού λεμφώματος αναφέρθηκε το 1997.

emfuteumata stithous

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές βασίστηκαν σε 115 άρθρα έρευνας για τη νόσο. Τα άρθρα ανέλυαν τις περιπτώσεις 95 ασθενών με αναπλαστικό λέμφωμα που τέθηκαν υπό παρακολούθηση, προκειμένου οι γιατροί να μάθουν περισσότερα για την ασθένειά τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το αναπλαστικό λέμφωμα, τους παράγοντες κινδύνου, τον τρόπο διάγνωσης και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Διαφήμιση

Διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου επηρεάζει μία στις 30.000 γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους και ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις σχετίζονται με εμφυτεύματα με τραχιά επιφάνεια. Από τις 95 ασθενείς που τέθηκαν υπό παρακολούθηση, πέθαναν πέντε.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν περιπτώσεις αναπλαστικού λεμφώματος σε γυναίκες που δεν είχαν κάνει αυξητική στήθους με τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου εμφυτευμάτων, γι’ αυτό πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο.

Ο καθηγητής Dino Ravnic δήλωσε: “Βλέπουμε ότι οι πληροφορίες για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είναι ανεπαρκείς και καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερες λεπτομέρειες, ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια».

“Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τα εμφυτεύματα απομακρύνθηκαν χωρίς να εξεταστεί το υγρό περιβάλλον και ο ιστός για ύπαρξη λεμφοκυττάρων, οπότε είναι δύσκολο να υπάρξει οριστικός συσχετισμός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα ωστόσο, με μια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα εμφυτεύματα με τραχιά επιφάνεια είναι πιο συχνά ένοχα για τη νόσο.

Εικάζεται ότι η τραχιά επιφάνεια του εμφυτεύματος διευκολύνει την αναπαραγωγή βακτηρίων, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν την εκδήλωση του καρκίνου.

Αυτός ο τύπος εμφυτευμάτων είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Βρετανία, ενώ χρησιμοποιούνται λιγότερο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ενθέματα σιλικόνης και φυσιολογικού ορού, δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες μία γυναίκα να αναπτύξει αναπλαστικό λέμφωμα.

Πηγή: Mail Online

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#online
#γιατροί
#γυναίκα
#γυναίκες
#επιστήμονες
#έρευνες
#ερευνητές
#θεραπείες
#καρκίνου
#περιβάλλον
#πληροφορίες
#Υγείας