Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οι γυναίκες να εμφανίσουν διάφορους καρκίνους, ιδίως μαστού, δέρματος και στομάχου ή εντέρου, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σουελέι Μα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, αξιολόγησαν στοιχεία από 61 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,9 εκατ. άτομα και 114.600 περιστατικά καρκίνου σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.
Το συμπέρασμα της αξιολόγησης των δεδομένων ήταν ότι η μακρόχρονη εργασία σε βάρδιες τα βράδια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες κατά 19% κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις εργαζόμενες που δεν δουλεύουν καθόλου τις νύχτες. Όσον αφορά τα επιμέρους είδη καρκίνου, ο κίνδυνος είναι περισσότερο αυξημένος για καρκίνο του δέρματος (41%), του μαστού (32%) και του γαστρεντερικού (18%).
Για λόγους που δεν είναι σαφείς, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αφορά μόνο τις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά όχι σε άλλες ηπείρους. Μια πιθανή αιτία είναι ότι αυτές οι γυναίκες έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου.
Από όλα τα επαγγέλματα, οι νοσοκόμες που δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Στις νοσηλεύτριες που δουλεύουν συχνά τα βράδια, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού εμφανίζεται αυξημένος κατά 58%, ο γαστρεντερικός κατά 35% και των πνευμόνων κατά 28%.
Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνεται κατά 3,3% για κάθε πέντε επιπλέον χρόνια νυχτερινής εργασίας.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)