Κάπου στον κόσμο υπάρχει ένα πιάτο που είναι άκρως θανατηφόρο. Στην περιοχή που το τρώνε, τουλάχιστον το 50% των κατοίκων εμφανίζει καρκίνο στο συκώτι! Περιλαμβάνει ωμό ψάρι και μπαχαρικά και συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με το αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου του ήπατος στην περιοχή.
Η εν λόγω περιοχή στα βορειοδυτικά της Ταϊλάνδης φημίζεται για την πικάντικη και εφευρετική κουζίνα της καθώς η μεγάλη απόσταση από την θάλασσα και η εκτεταμένη ξηρασία αναγκάζουν τους γηγενείς να χρησιμοποιούν τα ελάχιστα υλικά που έχουν στη διάθεση τους. Από τα ποτάμια και τις λίμνες ψαρεύουν μικρά ψάρια με τα οποία φτιάχνουν το παραδοσιακό πιάτο koi plaa.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, κόβουν το ψάρι σε μικρά κομμάτια, το αναμειγνύουν με διάφορα μπαχαρικά, χυμό μοσχολέμονου και ζωντανά “μυρμήγκια της φωτιάς» (κόκκινα μυρμήγκια), σερβίροντας το πιάτο ωμό. Το πιάτο αυτό είναι –παραδόξως– εξαιρετικά δημοφιλές στην περιοχή, αλλά και πολύ επικίνδυνο.
Εδώ και δεκαετίες, ορισμένοι πληθυσμοί που κατοικούν στα βορειοανατολικά της Ταϊλάνδης παρουσιάζουν εξαιρετικά αυξημένους δείκτες καρκίνου στο συκώτι. Για τον ανδρικό πληθυσμό της περιοχής, ο καρκίνος του ήπατος αναλογεί στο 50% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 10% κατά μέσο όρο.
Οι αυξημένοι δείκτες έχουν συνδεθεί με τη λοίμωξη από παράσιτα που βρίσκονται στο ωμό ψάρι και προκαλούν τη λεγόμενη ηπατική διστομίαση. Έχει διαπιστωθεί ότι τα παράσιτα αυτά παράγουν χημικές ουσίες που πυροδοτούν χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες εξελίσσονται σταδιακά σε καρκίνο. Σε ορισμένες κοινότητες της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης οι δείκτες μόλυνσης από τα παράσιτα αυτά αγγίζουν το 80%. Πολλές φορές μολύνονται ακόμη και πολύ μικρά παιδιά, ωστόσο σπανίως ο καρκίνος εμφανίζεται πριν την ηλικία των 50 ετών.