Η σχέση ενός παιδιού με τους γονείς του είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε, ο ρόλος του γονέα είναι να το ενθαρρύνει, να το καθοδηγεί, να το αφήνει ελεύθερο να εκφραστεί και να το βοηθά να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία που συναντά.
Υπάρχουν ορισμένες φράσεις, όμως, που οι γονείς λένε στα παιδιά τους πιστεύοντας πως θα τους κάνουν καλό, αλλά, δυστυχώς έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Δείτε ποια είναι αυτά που δεν πρέπει ποτέ να τους πείτε, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να χειρίζεστε κάθε κατάσταση.
“Είμαι τόσο θυμωμένος/η μαζί σου!» Οι γονείς πρέπει σε κάθε περίπτωση να κρατούν την ψυχραιμία τους, διότι όταν είναι εκνευρισμένοι μπορούν να πουν φράσεις που θα μετανιώσουν. Επίσης, τα παιδιά μιμούνται τις αντιδράσεις σας, οπότε αν παραμένετε ψύχραιμοι τους διδάσκετε και το πώς θέλετε να συμπεριφέρονται σε κάθε περίπτωση.
Μην χάνετε την ψυχραιμία σας!
“Τα πήγες τέλεια στο τεστ, αλλά γιατί δεν μπορείς να γράφεις πάντα έτσι;» Όταν μία φράση επιβράβευσης και ενθάρρυνσης ακολουθείται από ένα “αλλά», τότε η προσοχή του παιδιού εστιάζεται στην αρνητική φράση που ακολουθεί και όχι στα θετικά σχόλια που ειπώθηκαν. Με άλλα λόγια ένα “αλλά» μπορεί να ακυρώσει όση θετική ενίσχυση, αυτοεκτίμηση και κίνητρα δόθηκαν με τη φράση επιβράβευσης.
“Μην το τρως αυτό, θα παχύνεις» Η υγιεινή διατροφή ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική. και όχι στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στο βάρος του η κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ακόμη, το να επιμένετε για τα κιλά του παιδιού σας, δεν το βοηθά να χάσει βάρος, αλλά αντιθέτως το πληγώνει και μειώνει την αυτοπεποίθησή του.
Αν θέλετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά, μην αναφέρετε το βάρος του για να το πείσετε.
“Φάε φακές, κάνουν καλό.» Για να πείσετε ένα παιδί να φάει λαχανικά και όσπρια, δεν θα βοηθήσει να πείτε ότι θα του κάνει καλό. Τα παιδιά έχουν συνδέσει οτιδήποτε υγιεινό με άσχημη γεύση, γι’ αυτό και το απορρίπτουν, πριν καν δοκιμάσουν. Δοκιμάστε να εστιάσετε στο πόσο νόστιμο είναι και πόσο πλάκα μπορεί να έχει να φας ένα φαγητό, σαν τα φασολάκια.
“Σταμάτα να κλαις αυτή τη στιγμή.» Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήνετε να παιδιά σας να κλαίνε και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Πρέπει να νιώθουν ασφάλεια να εκφράζονται, όπως νιώθουν κάθε φορά, είτε είναι χαρούμενα, λυπημένα ή θυμωμένα. Εξάλλου, ποτέ δεν θα απαιτούσατε από έναν ενήλικα να σταματήσει να κλαίει αμέσως, θα τον αφήνατε να εκτονωθεί. Το ίδιο ισχύει και με τα μικρά παιδιά.
Αφήστε τα παιδιά σας να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους.
“Γιατί δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν τον αδελφό/ή σου;» Η σύγκριση ανάμεσα στα αδέλφια είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε. Μπορεί να επηρεάσει τη σχέση των παιδιών και να δημιουργήσετε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Πρέπει να καταλάβετε και να αποδεχτείτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό από το άλλο, ακόμα κι αν τα ανατρέφετε με τον ίδιο τρόπο. Μάθετε εδώ .
“Γιατί πρέπει να λέω κάτι 100 φορές για να γίνει;» Αν επαναλαμβάνετε συνέχεια κάτι που θέλετε να κάνουν τα παιδιά σας και αυτά δεν το κάνουν, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε τη στρατηγική και την τακτική σας. Η γκρίνια δεν θα σας βοηθήσει. Τα παιδιά έχουν επιλεκτική ακοή κι αν δεν σας δίνουν σημασία, δεν σημαίνει πως τεμπελιάζουν, αλλά ότι κάτι τα απασχολεί. Προσεγγίστε τα κάνοντας ερωτήσεις για να δείτε τι είναι αυτό που τα απασχολεί.
Τα παιδιά έχουν επιλεκτική ακοή.