Ξέρεις σίγουρα την κλασική, μελιτζανί που κυκλοφορεί σε όλα τα μανάβικα, την τσακώνικη και τη λευκή.
Η μελιτζάνα όμως έχει περισσότερες ποικιλίες, για την ακρίβεια 18! Ανάμεσα τους η Σύρου -πρώιμη ποικιλία µε καρπούς χοντρούς και στρογγυλούς ή σε σχήμα αχλαδιού και σκούρο µωβ χρώμα.
Πως μας ωφελεί
* Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή.
* Έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την “κακή» χοληστερίνη: Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την “κακή» χοληστερίνη (LDL).
* Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα: Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.
* Κάνει καλό στον εγκέφαλο: Καθώς η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
* Μας δροσίζει: Η μελιτζάνα αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο “δροσιστικές» τροφές του καλοκαιριού καθώς το 90% σχεδόν της περιεκτικότητάς της είναι νερό.
* Είναι διαιτητική: Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και το καλύτερο; Κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφάει λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.
Η μελιτζάνα στην κουζίνα
Χωρίς αυτήν ξεχνάς μουσακά, παπουτσάκια και ιμάμ μπαϊλντί! Τώρα το καλοκαίρι βέβαια, η μελιτζάνα είναι σκέτη απόλαυση και ψητή στη σχάρα, τηγανητή με κουρκούτι ή χωρίς, καψαλισμένη ή σαν σαλάτα με σκόρδο, λάδι και ξίδι. Στη Γαλλία τη βάζουν στο ρατατούιγ -κάτι σαν το δικό μας μπριάμ αλλά κατσαρόλας-, στην Ιταλία τη μαγειρεύουν με παρμεζάνα, ενώ στη Ζάκυνθο φτιάχνουν μελιτζάνες σκορδοστούμπι, κοκκινιστές με σκόρδο και ξίδι. Επιπλέον, η μελιτζάνα ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο, ζυμαρικά και μοσχαράκι.