ΥΓΕΙΑ

Αυτά Είναι τα Μυστικά του Σωστού Φωτισμού για το Σπίτι

Αυτά Είναι τα Μυστικά του Σωστού Φωτισμού για το Σπίτι

Νομίζετε πως ο φωτισμός στο σπίτι σας είναι μόνο για να μη χάνετε το δρόμο σας στο σκοτάδι; Υπάρχουν τόσα μυστικά για το φως ακόμη που πρέπει να μάθετε!

Μια κακή συνήθεια των περισσοτέρων είναι πως δεν αντιλαμβάνονται τον φωτισμό ως μέρος της διακόσμησή τους. Όταν λέμε τον φωτισμό δεν εννοούμε φυσικά τις πηγές φωτισμού κι αυτό γιατί είμαστε σίγουροι πως φωτιστικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπάρχουν. Όσο ακριβό, πολυτελές ή πλούσιο σε λαμπιόνια κι αν είναι ένα φωτιστικό ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδώσει σωστά αν εσείς δεν το χρησιμοποιείτε σωστά.

Αναδείξτε τα φωτιστικά σας χρησιμοποιώντας τα σωστά και όχι βάσει κόστους αγοράς.

Αναδείξτε τα φωτιστικά σας χρησιμοποιώντας τα σωστά και όχι βάσει κόστους αγοράς.

Αυτό που θα πρέπει πάντα να προσέχετε είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα φωτιστικά σας σώματα και δε την κατεύθυνση στην οποία τα στρέφετε.

Ένας διευθυντής φωτογραφίας, για παράδειγμα, σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια ταινία δεν κάνει αυτό που ο τίτλος του νομίζετε πως προδίδει. Ο διευθυντής φωτογραφίας είναι υπεύθυνος για το φωτισμό κάθε σκηνής. Είναι αυτός που με το φως θα γράψει κάθε σκηνή χωριστά. Είναι αυτός που μέσω του φωτός θα περάσει ή θα δημιουργήσει στους θεατές κάθε μοναδικό συναίσθημα του έργου που παρακολουθούν.

Συγκρίνετε τις δύο παρακάτω φωτογραφίες μεταξύ τους και δείτε τις διαφορές που προκύπτουν αλλάζοντας μονάχα το είδος, το “χρώμα» και την ένταση του φωτισμού.

Συνδυασμός τριών φωτιστικών σωμάτων και δύο διαφορετικών θερμοκρασιών χρώματος.

Συνδυασμός τριών φωτιστικών σωμάτων και δύο διαφορετικών θερμοκρασιών χρώματος.

Συνδυασμός δύο φωτιστικών σωμάτων με μια, ίδια, θερμοκρασία χρώματος.

Συνδυασμός δύο φωτιστικών σωμάτων με μια, ίδια, θερμοκρασία χρώματος.

Στην πρώτη φωτογραφία τα δύο όμοια μεταξύ τους φωτιστικά που βρίσκονται σχεδόν πάνω από τον καναπέ καθώς και το σποτ φωτιστικό στο πίσω αριστερό μέρος της εικόνας έχουν λάμπες πυρακτώσεως και δίνουν μια θερμή ατμόσφαιρα στο χώρο. Υπάρχει, όμως, και ένας διάχυτος φωτισμός, στο σύνολο του χώρο που παράγεται από κάποιο άλλο φωτιστικό οροφής το οποίο βρίσκεται πιο ψηλά από τα υπόλοιπα και έχει λάμπες φθορίου με αποτέλεσμα να δίνει μια μπλε απόδοση του φωτός. Όλος αυτός ο συνδυασμός των φωτιστικών σωμάτων καθώς και οι διαφορετικές μεταξύ τους θερμοκρασίες χρώματος (δηλαδή φωτιστικές χρωματικές αποδώσεις) που παράγουν οι λάμπες δίνουν ένα φωτιστικά ισορροπημένο αποτέλεσμα με έμφαση όμως στη λεπτομέρεια.

Αντίθετα, στη δεύτερη φωτογραφία που λείπει ο διάχυτος φωτισμός με το φωτιστικό οροφής, τις λάμπες φθορίου και την μπλε απόδοση του φωτός, ο χώρος γίνεται πιο ατμοσφαιρικός ενώ παράλληλα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου.

Μην κουράζεστε, όμως, με την θεωρία. Περάστε αμέσως στην πράξη ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Επιμέρους Φωτισμός Μια ποικιλία φωτιστικών σωμάτων σε διάφορα σημεία και σε διαφορετικά μεταξύ τους ύψη μέσα σε ένα χώρο θα επιφέρουν ένα καθόλα αρμονικό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιείστε διάφορες πηγές φωτισμού σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας.

Χρησιμοποιήστε διάφορες πηγές φωτισμού σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας.

Διαφήμιση

Σποτ Φωτισμός Χρησιμοποιήστε σποτ φωτισμό για να φωτίσετε συγκεκριμένα μέρη του χώρου σας που για κάποιο λόγο είναι σημαντικά για εσάς. Στο καθιστικό ή στο υπνοδωμάτιο, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φωτίσετε κάποιο έργο Τέχνης στον τοίχο σας.

Κατευθύνετε το φως εκεί που εσείς θέλετε.

Κατευθύνετε το φως εκεί που εσείς θέλετε.

Ελεγχόμενη Φωτιστική Ένταση Καλό θα είναι κάθε φωτιστικό μέσο που έχετε να είναι αυτόνομο και η έντασή του να είναι χειροκίνητα ελεγχόμενη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δημιουργείτε εσείς το σκηνικό της δική σας παράστασης στο σπίτι σας ανάλογα πάντα με τη διάθεσή σας.

Χρησιμοποιείστε dimmers στα φωτιστικά σας σώματα για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του φωτός ανάλογα με τις ανάγκες σας την κάθε στιγμή.

Χρησιμοποιήστε dimmers (ρυθμιστές έντασης) στα φωτιστικά σας σώματα για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του φωτός ανάλογα με τις ανάγκες σας την κάθε στιγμή.

Φωτισμός στην Κουζίνα Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα φώτα που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά των ντουλαπιών πάνω από τον πάγκο. Θα σας χρειαστούν περισσότερο από το κεντρικό φωτιστικό της οροφής.

Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα φώτα πάνω από τον πάγκο.

Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα φώτα πάνω από τον πάγκο.

Φωτισμός στο Μπάνιο Πέρα από οποιοδήποτε φωτιστικό μέσο κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε για το μπάνιο σας ένα είναι αυτό που στην ουσία πρέπει να προσeξετε. Μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε δύο φωτιστικές πηγές επάνω ή δίπλα από σας τοποθετώντας τες σε κάθε πλευρά αυτού. Το ένα θα συμπληρώνει το άλλο και δεν θα σας ξεφεύγει καμία λεπτομέρεια.

Χρησιμοποιήστε συμπληρωματικούς φωτισμούς στο μπάνιο για να μη χάνετε ούτε τρίχα.

Χρησιμοποιήστε συμπληρωματικούς φωτισμούς στο μπάνιο για να μη χάνετε ούτε τρίχα.

Ανάποδος Φωτισμός Η κατεύθυνση του φωτός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην Τέχνη του φωτισμού. Μια φωτιστική πηγή που φωτίζει από κάτω προς τα επάνω δημιουργεί περίεργους και ασυνήθιστους, για το ανθρώπινο μάτι, όγκους και σκιές. Ωστόσο, ένας τέτοιου είδους φωτισμός χρησιμοποιείται για να προσθέσει μια δόση έντασης και ατμόσφαιρας μέσα σε ένα χώρο. Πολλές φορές, αυτού του είδους ο φωτισμός, τοποθετείται στους διαδρόμους και στις εσωτερικές σκάλες.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φωτιστικά σώματα κοντά στο έδαφος εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις ή εάν η κατεύθυνση του φωτός είναι διαφορετική από την κάθετη προς τα επάνω.

Ο συγκεκριμένος φωτισμός ενδείκνυται για χρήση στις εσωτερικές σκάλες και το διάδρομο του σπιτιού όπου τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και δείτε το “φως» πλέον με άλλα μάτια!

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ατμόσφαιρα
#δόση
#θερμοκρασία
#σπίτι
#φωτισμός
#φωτογραφία
#φωτογραφίες