share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Αυτά είναι τα 5 σημαντικότερα λάθη στη διατροφή μας

Αυτά είναι τα 5 σημαντικότερα λάθη στη διατροφή μας

Το ότι δεν τρως πρωινό (και αυτό είναι σημαντικό, δεν λέω) δεν είναι το σημαντικότερο που θα σου έρθει πρώτο στο μυαλό . Διάβασε τα πέντε βασικότερα λάθη παρακάτω και τσέκαρε τελικά πόσα λάθη υπονομεύουν την ποιότητα της διατροφής σου, όπως τα εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Βασιλική Πυρογιάννη MSc.

1. Κρεατοφαγία

“Φαί χωρίς κρέας δεν είναι φαγητό» ακούμε συχνά να υποστηρίζουν πολλοί Έλληνες, κυρίως άντρες. Η κρεατοφαγία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες, μπαίνοντας στο οικογενειακό τραπέζι σχεδόν σε καθημερινή βάση, την ίδια στιγμή που οι συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής μιλάνε για κατανάλωση κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί κτλ) μία φορά την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί κατά βάση με καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Και αν δυσκολεύεστε να βρείτε εναλλακτικά φαγητά, ευτυχώς η ελληνική κουζίνα διαθέτει εξαιρετικές συνταγές με όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, λαχανικά και λαδερά που τα έχουμε ξεχάσει!

2. Συνοδεύουμε τα πάντα με φέτα

Είναι το εθνικό μας τυρί και το τιμούμε ιδιαίτερα, με όλα τα φαγητά! Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε μάλλον ότι η φέτα, όπως και τα περισσότερα τυριά, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Αρκούν 2-3 φορές την εβδομάδα, συνοδεύοντας τα λαδερά ή τη χωριάτικη για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας τυρί χωρίς να το παρακάνουμε.

3. Τρώμε συχνά-πυκνά έτοιμο φαγητό

Διαφήμιση

Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους φούρνους (για την πρωινή τυροπιτούλα.), τα περισσότερα σουβλατζίδικα και delivery γενικότερα. Στην Ελλάδα μπορείς να βρεις να παραγγείλεις φαγητό όποια ώρα της ημέρας (ακόμα και της νύχτας) θέλεις. Και φυσικά το να απολαμβάνει κάποιος μία φορά την εβδομάδα το αγαπημένο του σουβλάκι δεν είναι διατροφικό έγκλημα, αλλά όταν αυτό γίνεται σχεδόν καθημερινή συνήθεια είναι σίγουρο ότι θα δει τα ρούχα του να στενεύουν και την υγεία του να χειροτερεύει.

4. Τσιμπολογάμε ακατάπαυστα

Κριτσινάκια, κουλουράκια, παξιμαδάκια, γλυκάκια… Όλα σε υποκοριστικό (-άκια) τα αναφέρουμε όταν ξέρουμε ότι το έχουμε παρακάνει με το τσιμπολόγημα. Ίσως γιατί θέλουμε να υποβαθμίσουμε την υπερβολή. Αλλά δυστυχώς οι “θερμιδούλες» τους δεν είναι λίγες! Κάθε κουλουράκι μπορεί να ξεπερνά και τις 100-150 θερμίδες, τα γλυκάκια ακόμα περισσότερες, οπότε αν κάνετε τον υπολογισμό θα καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να ξεφύγουμε θερμιδικά μέσα στην ημέρα μας.

5. Ένα γλυκάκι την ημέρα μετά το φαγητό

Και εδώ το υποκοριστικό έχει την τιμητική του, ακόμα κι αν πρόκειται για μια ολόκληρη σοκολάτα (δηλαδή πάνω από 500 θερμίδες). Η γλυκιά γεύση δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να αποπεμφθεί από τη ζωή μας. Φαίνεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα γονίδιά μας. Απλά θα πρέπει να την απολαμβανουμε με μέτρο! Το μέτρο είναι σίγουρα διαφορετικό για τον καθένα από εμάς, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το πόσο ασκούμαστε, την ηλικία, το βάρος και το ύψος μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορούμε να τρώμε καθημερινά μία ολόκληρη πάστα. Τρώγοντας γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα, ή συχνότερα αλλά σε πιο μικρή ποσότητα (π.χ. ένα μικρό σοκολατάκι ή λίγο παστέλι), είναι φυσιολογικό και ικανοποιητικό, χωρίς να ανησυχείτε ότι θα πάρετε βάρος.

Και για να δώσουμε μια θετική νότα κλείνοντας, το λάθος δεν είναι το ίδιο το τρόφιμο που καταναλώνουμε. Το λάθος είναι η υπερκατανάλωσή του, η υπερβολή είτε στη συχνότητα είτε στην ποσότητα κατανάλωσής του. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο!

Διαφήμιση

logo