“Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς!», λέει ένα τραγούδι από την δεκαετία του 1990 και μάλλον κάτι ξέρει. Μπορεί οι νέες νοικοκυρές να έχουμε την αμέριστη υποστήριξητης τεχνολογίας και των ποικίλων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά για να φέρουμε βόλτα τις δουλειές του σπιτιού, όμως οι “παλιές», δηλαδή οι γιαγιάδες μας, τα κατάφερναν μια χαρά και χωρίς αυτά!
Γι’ αυτό, τις ρωτήσαμε και συγκεντρώσαμε τα πολύτιμα μυστικά τους που θα μας λύσουν τα χέρια στο νοικοκυριό. Βάλτε, λοιπόν, στην άκρη τα καθαριστικά σας και ακολουθήστε τις “δοκιμασμένες» συμβουλές τους για τα καθημερινά προβλήματα του νοικοκυριού…
1. Λεμόνι στα δερμάτινα παπούτσια για εύκολο γυάλισμα
Τρίψτε απαλά ένα λεμόνι πάνω στα δερμάτινα παπούτσια και στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν. Έπειτα, γυαλίστε τα. Τα συστατικά του θα κάνουν το γυάλισμα παιχνιδάκι και θα το βοηθήσουν να διαρκέσει περισσότερο.
* Αν έχετε αμφιβολίες για την εφαρμογή του, αναμίξτε ίσα μέρη από χυμό λεμονιού κια νερό. Η οξύτητα του λεμονιού όχι μόνο θα γυαλίσει τα παπούτσια, αλλά θα απομακρύνει και όλες τις βρωμιές.
2. Οδοντόκρεμα για τα ασημικά
Σε ένα πανί βάλτε οδοντόκρεμα και τρίψτε απαλά τα ασημικά που έχουν “μαυρίσει». Για τα πιο δύσκολα σημεία ή τα σημεία με διάτρητα σχέδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα, τρίβοντας με προσοχή. Στο τέλος, ξεπλύνετε με ένα βρεγμένο πανί.
3. Εφημερίδες για τα τζάμια
Φτιάξτε ένα “σπιτικό» καθαριστικό (αναμίξτε 2 φλιτζάνια νερό, ¼ φλιτζανιού άσπρο ξύδι, μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων και βάλτε το σε ένα βαποριζατέρ). Ψεκάστε το τζάμι, κάντε την εφημερίδα “μπάλα» και τρίψτε.
4. Φλούδες πορτοκαλιού για τον κάδο σκουπιδιών
Κρατήστε τις φλούδες από ένα πορτοκάλι, αφήστε τις στην κατάψυξη για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα τοποθετήστε τις στον πάτο του καλαθιού των αχρήστων. Αυτόματα, οι δυσάρεστες οσμές θα εξαφανιστούν!
5. Κάλτσες για ξεσκονόπανα
Δεν ξέρετε τι να κάνετε τις μονές κάλτσες που πιάνουν χώρο στα συρτάρια σας; Είναι ιδανικές για ξεσκονόπανα. Λόγω της σύνθεσής τους, παγιδεύουν τη σκόνη και- φυσικά- πλένονται πανεύκολα στο πλυντήριο.
6. Αλουμινόχαρτο και στο σίδερο
Μια πολύτιμη συμβουλή που θα σας γλιτώσει χρόνο απ’ το σιδέρωμα. Τοποθετώντας ένα αλουμινόχαρτο κάτω απ’ το ρούχο που θέλετε να σιδερώσετε, σιδερώνετε με μια κίνηση και τις δύο μεριές του.
7. Τσάι για τα βρώμικα τραπεζομάντηλα
Αν το αγαπημένο σας τραπεζομάντηλο έχει λερωθεί και στη μέση του δεσπόζει μια “κιτρινίλα», δοκιμάστε να του αλλάξετε χρώμα. Σε ένα δοχείο με ζεστό νερό, βυθίστε τέσσερα φακελάκια τσαγιού και αφήστε τα μέσα για δέκα λεπτά. Έπειτα, βγάλτε τα, βυθίστε μέσα το τραπεζομάντηλο και αφήστε το μέχρι να πάρει την απόχρωση που θέλετε. Αφού το βγάλετε απ’ τον κουβά, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια πλύντε με κρύο νερό.
8. Έλαιο βανίλιας για αποσμητικό χώρου
Βουτήξτε λίγο βαμβάκι στο έλαιο βανίλιας και “κρύψτε» το στα φυτά εσωτερικού χώρου το καλοκαίρι. Το χειμώνα, τρίψτε τις λάμπες με αυτό έτσι ώστε όταν ανάβετε τα φώτα να αναδύεται η μυρωδιά του.
9. Φτιάξτε το δικό σας λευκαντικό για τα ρούχα
Για… άσπρα ρούχα ξέξασπρα, αναμίξτε τον χυμό ενός λεμονιού με ένα λίτρο ζεστό νερό. Αφήστε μέσα τα ρούχα που θέλετε να ασπρίσουν για δύο ώρες. Έπειτα, ξεπλύνετε και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο.
10. Πώς να ξεκολλήσετε δυο “σφηνωμένα» ποτήρια
Αν προσπαθήσετε να “ξεκολλήσετε» δύο γυάλινα ποτήρια που έχουν σφηνώσει το ένα μέσα στο άλλο, το πιθανότερο είναι να σπάσουν στην προσπάθεια. Για να αποφύγετε τον τραυματισμό σας αλλά και την καταστροφή τους, γεμίστε το πάνω ποτήρι με κρύο νερό και βάλτε το κάτω ποτήρι σε μια λεκάνη με ζεστό νερό.
10. Ρίξτε λάδι για τους λεκέδες από λάδι
Μία μέθοδος ομοιοπαθητικής για… λεκέδες. Αν ο πάγκος της κουζίνας σας έχει πιτσιλιές από λάδι που έχουν ξεραθεί, ρίξτε λίγες σταγόνες από λάδι σε ένα φύλλο από χαρτί κουζίνας και τρίψτε ελαφρά. Στο τέλος, σκουπίστε την –αστραφτερή πλέον- επιφάνεια με μια καθαρή πετσέτα και θαυμάστε το έργο σας.
11. Λεκέδες από “σκληρό» νερό
Αν μένετε σε περιοχή με σκληρό νερό, πιθανώς να ταλαιπωρείστε απ’ τους λεκέδες που αφήνει στη βρύση και το νεροχύτη. Για να τους πείτε “αντίο» μια και καλή, βουτήξτε χαρτί κουζίνας σε λευκό ξύδι και απλώστε το πάνω στο λεκέ. Αφήστε το για μία ώρα και έπειτα, σκουπίστε την επιφάνεια με μια καθαρή πετσέτα.
12. Καρύδια για τα ξύλινα έπιπλα
Αν τα ξύλινα έπιπλα του σαλονιού σας έχουν αποχρωματιστεί σε κάποια σημεία, τρίψτε ελαφρά πάνω τους καρύδια (φυσικά χωρίς το κέλυφος). Το έλαιο που αποβάλλουν είναι ιδανικό για να καλύψει τις διχρωμίες.
14. Αλάτι και ζάχαρη στις πατάτες
Για να γίνουν οι πατάτες σας μαλακές χωρίς όμως να λιώνουν, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη στο νερό που βράζουν. Όταν βράσουν, αφαιρέστε το νερό, αλλά αφήστε μέσα στην κατσαρόλα τις πατάτες κουνώντας ελαφρώς το σκεύος για να ψηθούν ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές.
15. Πώς να μαζέψετε τα σπασμένα γυαλιά από το πάτωμα
Με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί (που θα θέλετε να πετάξετε), μαζέψτε τα κομμάτια απ’ το γυαλί που έχει σπάσει και πετάξτε το απευθείας στα σκουπίδια. Έτσι, δεν θα κοπείτε ενώ τα κομμάτια απ’ το σπασμένο σκεύος θα “κολλάνε» εύκολα στο βρεγμένο ύφασμα.
16. Ζεστό νερό για φρέσκα… λουλούδια
Διατηρήστε τη φρεσκάδα τους, τοποθετώντας τα σε ένα βάζο με ζεστό νερό μέχρι αυτό να κρυώσει. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα ζάχαρη που θα τα βοηθήσει να κρατήσουν το άρωμά τους περισσότερο. Αφού το νερό κρυώσει, κόψτε τις άκρες των κοτσανιών τους και ξαναβάλτε τα σε καθαρό, κρύο νερό.
17. Κόψτε στα δύο το σφουγγάρι για τα πιάτα
Ακόμα και οι γιαγιάδες το έκαναν για λόγους οικονομίας, με τον τρόπο αυτό το σφουγγάρι “κρατάει» περισσότερο γιατί στεγνώνει πιο γρήγορα και συσσωρεύει λιγότερη υγρασία ενώ μπορεί να καθαρίσει καλύτερα τις εσοχές και τις τρύπες των σκευών.
18. Σαπούνι στους… τοίχους
Αν θέλετε να καλύψετε την τρύπα σε έναν άσπρο τοίχο, τρίψτε στο επίμαχο σημείο ένα σαπούνι μέχρι να γεμίσει το κενό.
19. Μαξιλαροθήκες για το ξαράχνιασμα!
Ντύστε την σκούπα σας με μια μαξιλαροθήκη και δέστε την με ένα κομμάτι σπάγκο για να μην πέσει. Έτσι, θα “ξαραχνιάσετε» και θα ξεσκονίσετε τα ψηλά σημεία του σπιτιού πανεύκολα ενώ όλες οι βρωμιές δεν θα πέφτουν κάτω, αλλά θα “κάθονται» στην μαξιλαροθήκη.
20. Αυτοσχέδιος… εξαερισμός
Γεμίστε μια κανάτα με κρύο νερό και τοποθετήστε την σε ένα κεντρικό σημείο του δωματίου. Tο νερό θα απορροφήσει τις “εκκρίσεις» που εκπέμπονται και θα καθαρίσει τον αέρα του χώρου.