share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ασθένειες που «προδίδουν» οι μυρωδιές του σώματος

Ασθένειες που «προδίδουν» οι μυρωδιές του σώματος

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι πολλές ασθένειες, μεταξύ αυτών ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Πάρκινσον, προκαλούν ιδιαίτερες οσμές.

Οι οσμές του σώματος μπορούν να δείχνουν πολλά περισσότερα από το γεγονός ότι ξεχάσατε να χρησιμοποιήσετε αποσμητικό.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι πολλές ασθένειες, μεταξύ αυτών ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Πάρκινσον, προκαλούν ιδιαίτερες οσμές.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Μια ασθένεια αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα, λόγω των βιοχημικών διεργασιών που προκαλεί και οι οποίες παράγουν πτητικά μόρια. Αυτά μεταφέρονται από το αίμα στους πνεύμονες και απελευθερώνονται με την εκπνοή, ενώ μπορούν να απελευθερωθούν και μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Στο μέλλον, οι γιατροί ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τον καρκίνο, το διαβήτη, τη νεφρική νόσο και πολλές άλλες παθήσεις μόνο από τη μυρωδιά τους, πολύ πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα.

Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από τις οσμές του σώματος;

Προεκλαμψία: Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη, που είναι βασικό σημάδι προεκλαμψίας, μελέτη έδειξε ότι οι ερευνητές μπορούν να διαγνώσουν την επικίνδυνη κατάσταση στην αναπνοή της εγκύου και μάλιστα με ακρίβεια 84%.

Καρκίνος πνευμόνων: Η συσκευή NaNose, που ανέπτυξε ισραηλινή εταιρεία, κάνει διάγνωση με ακρίβεια 90% του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς ανιχνεύει μια ειδική “οσμή» που εκπέμπεται από τα καρκινικά κύτταρα. Οι γιατροί μπορούν με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας να εντοπίσουν τη νόσο του Πάρκινσον, άλλες μορφές καρκίνου, τη νεφρική ανεπάρκεια, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο του Crohn με πσοοστό ακρίβειας που φτάνει το 86%.

Διαφήμιση

Νεφρική ανεπάρκεια: Η μυρωδιά αμμωνίας στην αναπνοή είναι σημάδι νεφρικής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έχουν αναπτύξει συσκευή μιας χρήσης που μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις νεφρικής ανεπάρκειας στην αναπνοή και να οδηγήσει τους πάσχοντες νωρίτερα στο γιατρό, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Πρόβλημα στο ήπαρ: Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ώστε να επεξεργάζεται τις τοξίνες, συγκεντρώνονται επιβλαβείς ουσίες στα ούρα και τον ιδρώτα, ενώ η αναπνοή μπορεί να μυρίζει όπως τα ωμά ψάρια.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Στην αυτοάνοση ασθένεια, το σώμα αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του νευρικού συστήματος, προκαλώντας νευρική βλάβη και συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, προβλήματα στην όραση και τη βάδιση. Η πάθηση αφήνει το δικό της “αποτύπωμα» στην αναπνοή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ACS Chemical Neuroscience.

Λοίμωξη: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν τους άρρωστους από τους υγιείς ανθρώπους απλώς μυρίζοντας τις οσμές του σώματός τους και κοιτώντας φωτογραφίες των προσώπων τους για ενδείξεις, όπως η χλωμάδα.

Ουλίτιδα: Τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα, απελευθερώνουν απόβλητα, όπως το υδρόθειο, που κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό. Η μυρωδιά δείχνει ότι το άτομο μπορεί να έχει ουλίτιδα, οδοντικό απόστημα ή ότι δεν φροντίζει τα δόντια του. Ακόμη και αν το απόστημα δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακτινογραφία, η δυσοσμία θα οδηγήσει το γιατρό σε πανοραμική ακτινογραφία των δοντιών για τον εντοπισμό της αιτίας.

Διαβήτης: Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν φρουτώδη οσμή στην αναπνοή λόγω της διαβητικής κετοξέωσης. Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετή ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου εκτινάσσονται, με αποτέλεσμα να αρχίζει να διασπά λιπαρά για να παράγει ενέργεια. Ένα από τα κατάλοιπα της καύσης, είναι η ακετόνη, η οποία προκαλεί αυτή την περίεργη οσμή.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Μια από τις πρώτες ενδείξεις της μεταδοτικής νόσου που προσβάλλει έως και το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως, είναι η ξινή οσμή της αναπνοής.

Τριμεθυλαμινουρία: Πρόκειται για μεταβολική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την έκκριση υπερβολικής ποσότητας τριμεθυλαμίνης (TMA), μιας ουσίας με οσμή που παραπέμπει σε ψάρια. Η TMA παράγεται κατά την πέψη τροφίμων που περιέχουν την ουσία χολίνη, όπως τα θαλασσινά ψάρια, τα αβγά, το συκώτι και ορισμένα όσπρια. Δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά η δυσάρεστη οσμή μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και συναισθηματικές διαταραχές.

Ψυχικές παθήσεις: Η δύσοσμη αναπνοή συχνά συνοδεύει τη σχιζοφρένεια και άλλους σοβαρούς τύπους ψύχωσης. Επειδή οι πάσχοντες φοβούνται τους άλλους, ένας τρόπος για να τους κρατούν μακριά, είναι να μην πλένονται. Η έλλειψη ατομικής φροντίδας, μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποτροπής μιας ψυχικής νόσου.

Διαφήμιση

logo