Ουκ ολίγες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στην επίδραση του αλκοόλ –κυρίως του κόκκινου κρασιού– στην υγεία της καρδιάς, με τις περισσότερες να καταλήγουν ότι το αλκοόλ δεν είναι βλαβερό όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ως μέτρια ορίζεται η ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε ένα με δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Ενδεικτικά, ένα ποτό ισοδυναμεί με ένα ποτήρι μπίρα 360 ml, ένα ποτήρι κρασί 120 ml ή 30 ml ενός ποτού με 50% αλκοόλ.
Ωστόσο, μια νέα επιστημονική μελέτη σε δείγμα άνω των 900.000 ανθρώπων δείχνει ότι ακόμη και αυτή η μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την καρδιά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC), ακόμη και ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπίρα την ημέρα συμβάλλει στην εκδήλωση της αρρυθμίας. Ένα “κανονικό» αλκοολούχο ποτό την ημέρα –το οποίο ορίστηκε στο πλαίσιο της μελέτης ως ένα ποτήρι 340 ml μπίρα με 5% αλκοόλ ή ένα ποτήρι 140 ml κρασί με 12% αλκοόλ– αυξάνει κατά 8% τον κίνδυνο αρρυθμίας. Κάθε έξτρα ποτό φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά επιπλέον 8%.
Οι διάφοροι τύποι αρρυθμίας, όπως η κολπική μαρμαρυγή και η κοιλιακή ταχυκαρδία, αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τα ευρήματά τους στην επίδραση που έχει το αλκοόλ στα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τη σύσπαση των μυών της καρδιάς, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι το αλκοόλ παρεμβαίνει στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό της αναπνοής.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Πίτερ Κίστλερ από το Νοσοκομείο Άλφρεντ της Μελβούρνης επισημαίνει ότι αρκετή προσοχή έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στα οφέλη του αλκοόλ για την καρδιά. “Τα αποτελέσματα [της μελέτης] είναι σημαντικά, αφού είναι πολύ πιθανό αρκετοί άνθρωποι να καταναλώνουν ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα χωρίς να συνειδητοποιούν ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για αρρυθμία».