share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Τι συμβαίνει στο σώμα μας 2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Τι συμβαίνει στο σώμα μας 2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Πολυάριθμα είναι τα οφέλη στην υγεία από τη διακοπή καπνίσματος. Μέσα στα πρώτα 20 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο, το σώμα σας αρχίζει μια σειρά αλλαγών που συνεχίζονται για χρόνια.

Συγκεκριμένα:

20 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Οι επιδράσεις της διακοπής του καπνίσματος ξεκινούν άμεσα. Σε λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός αρχίζει ήδη να μειώνεται στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ αυξάνεται η θερμοκρασία των χεριών και ποδιών.

2 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Βελτιώνεται η ροή αίματος και η περιφερειακή κυκλοφορία. Ξεκινούν τα συμπτώματα στέρησης από τη νικοτίνη.

Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης από τη νικοτίνη περιλαμβάνουν:

  • έντονη επιθυμία για τσιγάρο
  • άγχος, ένταση και απογοήτευση
  • υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο
  • αυξημένη όρεξ

12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα μειώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα προς τα φυσιολογικά επίπεδα. Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να είναι τοξικό για τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και εισπνέεται ως μέρος του καπνού των τσιγάρων. Η τοξική δράση του μονοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην ικανότητά του να εκτοπίζει το οξυγόνο από τις θέσεις δέσμευσης του με την αιμοσφαιρίνη, δεδομένου ότι έχει 200 φορές μεγαλύτερη χημική συγγένεια μ’ αυτήν από ότι το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα και όχι μόνο.

24 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει ήδη να μειώνεται. Το ποσοστό κινδύνου καρδιακής προσβολής για τους καπνιστές είναι 70% υψηλότερο από ό, τι για τους μη καπνιστές. Όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μία μόνο ολόκληρη ημέρα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή έχει αρχίσει πλέον να μειώνεται.

48 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Οι νευρικές απολήξεις αρχίζουν να αυξάνονται εκ νέου και η αίσθηση της οσμής και της γεύσης ενισχύεται.

72 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Χαλαρώνουν οι βρογχικοί σωλήνες και η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στον οργανισμό. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης θα κορυφωθούν γενικότερα όλο αυτό το διάστημα. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.

2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων. Για τους περισσότερους καπνιστές, τα συμπτώματα στέρησης ολοκληρώνονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή.

1-9 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν από τη βλέννα, ελαττώνεται ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή. Αυξάνεται το συνολικό επίπεδο ενέργειας.

1 χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Ένας άλλος τρόπος να το δει κανείς είναι ότι ένας καπνιστής έχει περισσότερο από διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσει κάποιο είδος καρδιακής νόσου.

5 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται σε επίπεδα όπως των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να έχει εκφυλιστική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Ο καρκίνος του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Ο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στόματος, φάρυγγα, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, νεφρών και παγκρέατος. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.

15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Ο κίνδυνος για στεφανιαία καρδιακή νόσο μειώνεται και ισοδυναμεί με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Μακροπρόθεσμα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και επιπλέον υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι τρόποι στις μέρες μας που θα σας βοηθήσουν. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι εξαιρετικά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι μη-καπνιστές ζουν κατά μέσο όρο 14 χρόνια περισσότερο από τους καπνιστές. Σταματήστε το κάπνισμα σήμερα και παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας και απολαύστε αυτά τα επιπλέον χρόνια με υγεία και ευεξία.

Διαφήμιση

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Όχι μόνο θα νιώθετε καλύτερα, αλλά θα φαίνεστε και καλύτερα. Αφού το κάπνισμα κιτρινίζει τα δόντια, κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει και προκαλεί πρόωρες ρυτίδες γύρω απ’ τα μάτια και το στόμα, όσο πιο σύντομα το διακόψετε τόσο το καλύτερο.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟΣ

Το να κόψετε το κάπνισμα είναι σα να δίνετε στον εαυτό σας αύξηση. Σκεφτείτε το. Αν καπνίζετε 20 τσιγάρα τη μέρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 1100 ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε μ’ αυτά τα χρήματα. Οι μη καπνιστές επίσης πληρώνουν πολύ μικρότερα ασφάλιστρα για ασφάλεια ζωής.

Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ

Λίγα πράγματα θα μπορούσαν να συγκριθούν με την αίσθηση ικανοποίησης που παίρνετε όταν κόψετε το κάπνισμα. Αν μπορείτε να τα καταφέρετε στη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να τα καταφέρετε σχεδόν με οτιδήποτε.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ

Θα παρατηρήσετε πως έχετε περισσότερη ενέργεια. Ξαφνικά μπορείτε να ανεβείτε ορόφους από σκαλιά, χωρίς να σας κόβεται η ανάσα. Καθώς η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται, πιθανότατα θα έχετε λιγότερες γρύπες, κρυολογήματα, βήχα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις

Κόψτε το τσιγάρο με το μαχαίρι!

Για πολλούς, το κόψιμο του τσιγάρου απότομα χωρίς μείωση ή φαρμακευτική βοήθεια δημιουργεί οράματα βασανιστικού πόνου, στερήσεων και υπερβολικού μόχθου. Στην πραγματικότητα, είναι ευκολότερο να σταματήσει κάποιος με το μαχαίρι απ’ ό,τι με τη με οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Προκαλεί τα λιγότερα βάσανα και έχει τη μικρότερη δυνατή χρονική περίοδο στέρησης. Το σημαντικότερο, το κόψιμο με το μαχαίρι είναι η προσέγγιση με την οποία ο καπνιστής έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Οι καπνιστές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι τοξικομανείς. Η νικοτίνη είναι ένα έντονα εθιστικό ναρκωτικό. Το σώμα του καπνιστή απαιτεί τη συντήρηση ενός ορισμένου επιπέδου νικοτίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν αυτό το επίπεδο δεν διατηρείται, ο καπνιστής θα δοκιμάσει τους ποικίλους βαθμούς συνδρόμου στέρησης του ναρκωτικού. Όσο χαμηλότερο το επίπεδο, τόσο μεγαλύτερη η ένταση. Εφ’ όσον παραμείνει οποιαδήποτε νικοτίνη στην κυκλοφορία του αίματος το σώμα θα απαιτεί τη συμπλήρωσή του. Μόλις σταματήσει να καπνίζει ο καπνιστής, το επίπεδο νικοτίνης θα μειώνεται, βαθμιαία θα μηδενιστεί και η σωματική εξάρτηση θα σταματήσει. Ο πόθος για ένα τσιγάρο μπορεί να συνεχιστεί, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους και όχι σε σωματική εξάρτηση.

Η μείωση των τσιγάρων ή η χρήση αντικαταστάτων τσιγάρων (όπως φαρμακευτικές τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα κτλ), ρίχνει τον καπνιστή σε μια χρόνια κατάσταση συνδρόμου στέρησης ναρκωτικού. Μόλις το επίπεδο νικοτίνης στο σώμα του καπνιστή πέσει κάτω από την ελάχιστη απαίτηση, το σώμα αρχίζει την απαίτηση γι’’ αυτό. Εφ’ όσον υπάρχει οποιαδήποτε νικοτίνη στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα θα θέλει το παλαιό επίπεδό του. Το κάπνισμα ακριβώς ενός ή δύο τσιγάρων ημερησίως ή ένα μπάλωμα που μειώνει βαθμιαία την εισροή νικοτίνης θα οδηγήσει τον καπνιστή σε μια χρόνια κατάσταση συνδρόμου στέρησης ναρκωτικού.

Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί σε όλο το υπόλοιπο της ζωής του καπνιστή εκτός αν συμβεί ένα από δύο πράγματα: 1) ο καπνιστής να σταματήσει τη νικοτίνη τελείως. Η νικοτίνη θα μεταβολιστεί ή θα εκκριθεί από το σώμα και το σύνδρομο στέρησης θα σταματήσει για πάντα. 2) Ο καπνιστής να επιστρέψει στο παλαιό επίπεδο καταναλώσεων χωρίς να καταφέρει τίποτα.

Επομένως, το κόψιμο με το μαχαίρι είναι η μέθοδος επιλογής. Μόλις τελειώσετε με το κάπνισμα, το σύνδρομο στέρησης θα τερματιστεί σε δύο εβδομάδες. Μόλις περάσουν οι δύο βδομάδες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειάζεται ποτέ να καπνίσετε πάλι. Κατόπιν, θα εξαρτηθεί απλώς από εσάς να μην πάρετε ποτέ ξανά άλλη τζούρα!

Γράφτηκε από τον Χάρης Κακουλίδης , Κώστας Πηγάκης , Μ. Μιχάλη .

Πληροφορίες ΑΠΟ : www.mydiatrofi.gr whyquit.com ΚΑΙ www.nosmoke.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo