share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Αντιηλιακά: Ανακαλύψτε ποιο είναι το κατάλληλο για σας

Αντιηλιακά: Ανακαλύψτε ποιο είναι το κατάλληλο για σας

Οι σωστές πληροφορίες για να χρησιμοποιήσετε σωστά γαλακτώματα, κρέμες και λάδια, καθώς και tips για καλύτερη απόδοση και τέλειο μαύρισμα

Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη αντηλιακών. Υπάρχουν τα τζελ, που συνήθως εφαρμόζονται στις έντριχες περιοχές του σώματος των ανδρών, τα σπρέι που είναι για το τριχωτό της κεφαλής, καθώς και για τις έντριχες περιοχές του σώματος, οι λοσιόν, τα γαλακτώματα και οι κρέμες.

Επίσης τα αντιηλιακά διαχωρίζονται σε όσα έχουν φυσικά φίλτρα, στα μεικτά – που έχουν φυσικά και χημικά φίλτρα – και σε όσα έχουν μόνο χημικά φίλτρα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα τρία προαναφερθέντα είδη αντιηλιακών προϊόντων; Τα φυσικά φίλτρα είναι αυτά που αφήνουν μια λευκή χροιά στο δέρμα. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα παιδιά από έξι μηνών έως δυο ετών. Επίσης είναι κατάλληλα και για την θάλασσα επειδή δεν φεύγουν κατά την επαφή του δέρματος με το νερό.

Τα μεικτά αντιηλιακά που συνδυάζουν φυσικά και χημικά φίλτρα έχουν καλύτερη εφαρμογή στο δέρμα συγκριτικά με τα πρώτα και είναι αισθητικά προτιμότερα, επειδή αφήνουν πολύ λιγότερο άσπρο επίχρισμα στο δέρμα. Επίσης έχουν μια σχετική ανθεκτικότητα στο νερό και τον ιδρώτα, δηλαδή δεν φεύγουν τόσο εύκολα από το δέρμα.

Τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα έχουν την τέλεια κοσμετολογική υφή και εφαρμογή, αλλά δυστυχώς φεύγουν τελείως από το δέρμα με την έκθεση στο νερό ή εξαιτίας της εφίδρωσης.

Επομένως πώς διαλέγουμε το κατάλληλο; “Άλλο προϊόν θα χρησιμοποιήσουμε στην πόλη και άλλο στη θάλασσα» επισημαίνει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.

Στην πόλη θα προτιμήσουμε αντηλιακά με χημικά φίλτρα για να είναι ομορφότερο το αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ στη θάλασσα θα προτιμήσουμε αντιηλιακά με φυσικά ή μεικτά φίλτρα.

Διαφήμιση

Ο δείκτης προστασίας

Επιλέγουμε αντιηλιακά με δείκτη προστασίας πάνω από 25, που θεωρείται total block, προσφέρει δηλαδή απόλυτη αντιηλιακή προστασία. Οι δερματολόγοι ωστόσο προτιμούν να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50 επειδή συχνά κάνουμε λάθος όσον αφορά τη σωστή ποσότητα – βάζουμε δηλαδή λιγότερο από όσο πρέπει – με αποτέλεσμα να μην καλυπτόμαστε επαρκώς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ένα σωληνάριο αντηλιακού προσώπου μας καλύπτει για ένα μήνα στην πόλη και όχι για όλο το καλοκαίρι.

Επίσης να σημειώσουμε ότι στην πόλη το αντιηλιακό μας καλύπτει για τέσσερις ώρες έως και πέντε, εάν δεν ιδρώσουμε. Στην παραλία όμως όπου ιδρώνουμε ή βουτάμε στη θάλασσα επιβάλλεται να το ανανεώνουμε όποτε βγαίνουμε από την θάλασσα ή αν έχουμε ιδρώσει, θα πρέπει να το ανανεώνουμε ανά δίωρο.

Ο γενικός κανόνας λέει ότι οι μελαχρινοί μπορούν να χρησιμοποιούν αντιηλιακά με δείκτη προστασίας 25, ενώ όσοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα να χρησιμοποιούν το 50.

Η επιλογή του αντιηλιακού προιόντος θα πρέπει να γίνεται και σύμφωνα με τον τύπο του δέρματος. Εάν το δέρμα μας είναι λιπαρό χρειαζόμαστε αντιηλιακά για δέρμα με τάσεις ακμής. Εάν το δέρμα μας είναι ξηρό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντιηλιακές κρέμες. Για τις έντριχες περιοχές του σώματος προτιμάμε τα σπρέι και τα τζελ. Τέλος όσοι χρησιμοποιούν γαλακτώματα θα πρέπει να τα ανακινούν πολύ καλά πριν την χρήση.

Να προστεθεί ακόμη ότι σήμερα τα περισσότερα αντιηλιακά με δείκτη προστασίας 50 προσφέρουν κάλυψη τόσο από την UVB όσο και από την UVA ακτινοβολία.

Φροντίζουμε φυσικά, να βάλουμε αντιηλιακό ένα τέταρτο πριν εκτεθούμε στον ήλιο, και επαναλαμβάνουμε όταν ιδρώνουμε ή βγαίνουμε από την θάλασσα. Δεν ξεχνάμε την ραχιαία επιφάνεια των χεριών καθώς και τις γάμπες (οι γυναίκες κυρίως).

Διαφήμιση

logo