ΥΓΕΙΑ

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Γιατί είναι απαραίτητη για καλή υγεία

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Γιατί είναι απαραίτητη για καλή υγεία

Η καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα μπορεί να μας προστατεύσει από πολλά νοσήματα, ακόμα και από τον καρκίνο.

Έχετε ακούσει τον όρο «αντιφλεγμονώδης διατροφή»; Τί περιλαμβάνει και γιατί είναι απαραίτητη για καλή υγεία; Μήπως είναι μία ακόμα αμφιβόλου σοβαρότητας μόδα της εποχής;

«Όχι», απαντά ο διεθνούς φήμης καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας Dr. Frank Hu, από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά των τροφίμων και των ροφημάτων μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».

Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική η αντιφλεγμονώδης διατροφή; Όπως εξηγεί ο Dr. Hu, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινητοποιείται όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία κάποιου εισβολέα (π.χ. ιού, βακτηρίου, χημικού), γιατί πρέπει να τον καταπολεμήσει.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης συχνά ενεργοποιείται ο μηχανισμός της φλεγμονής, με στόχο να συμβάλλει στη μάχη εναντίον του εισβολέα και στην επούλωση των ιστών που υφίστανται βλάβες.

Φυσιολογικά, όταν τελειώσει ο «πόλεμος», ο μηχανισμός αυτός απενεργοποιείται και η φλεγμονή σταματά.

Μερικές φορές, όμως, αυτό δεν συμβαίνει και η φλεγμονή επιμένει, παρότι δεν υπάρχει πια απειλή. Σε τέτοιες περιπτώσεις καθίσταται η ίδια εχθρός της υγείας μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με πλήθος ασθενειών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους για να καταπολεμηθεί η χρόνια φλεγμονή, λέει ο Dr. Hu. Αντιθέτως, αν τρώμε τα λάθος τρόφιμα, μπορεί να επιταχύνουμε τις συνέπειές της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστά να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο ή να αποφεύγουμε τα εξής τρόφιμα:

* Επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, γλυκά)

* Τηγανητές πατάτες (και γενικότερα τα τηγανητά φαγητά)

* Αναψυκτικά με ζάχαρη (και γενικώς όλα τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης)

* Κόκκινο κρέας (π.χ. μπέργκερ, μπριζόλες) και επεξεργασμένα κρεατικά (π.χ. χοτ ντογκ, λουκάνικα)

* Μαγειρικό λίπος, λαρδί, λιπαρά αλείμματα που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά (περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα).

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
Διαφήμιση

Στον αντίποδα, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και ροφήματα που μειώνουν τη φλεγμονή και μαζί της τα χρόνια νοσήματα, λέει ο Dr. Hu.

Στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

* Ντομάτες

* Ελαιόλαδο

* Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, κράμβη, λαχανίδες)

* Ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)

* Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος)

* Φρούτα (π.χ. φράουλες, βατόμουρα, κεράσια, πορτοκάλια, μήλα)

* Καφές

«Τα προαναφερθέντα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε πολυφαινόλες», εξηγεί. «Οι πολυφαινόλες είναι προστατευτικές ουσίες που υπάρχουν στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα».

Επιπλέον, μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με μειωμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Τους έχουν επίσης συσχετίσει με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Από τη φλεγμονή μπορεί επίσης να προστατεύει ο καφές, ο οποίος περιέχει πολυφαινόλες και άλλα αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Η ιδανική αντιφλεγμονώδης διατροφή

Γενικά, μια συνολικώς υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη για την προστασία από τη φλεγμονή, Αν όμως θέλετε ένα πιο συγκεκριμένο πλάνο, ακολουθήστε την μεσογειακή διατροφή, συνιστά ο Dr. Hu.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιεινά λίπη (ελαιόλαδο).

Αυτού του είδους η αντιφλεγμονώδης διατροφή όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχετε να εκδηλώσετε χρόνια νοσήματα, αλλά θα βελτιώσει και την ψυχική σας διάθεση και γενικά την ποιότητα της ζωής σας, καταλήγει.

iatropedia.gr

Διαφήμιση
TAGS:
#Αλτσχάιμερ
#αμύγδαλα
#αντιφλεγμονώδη
#αρθρίτιδα
#γλυκά
#δημητριακά
#διατροφή
#ελαιόλαδο
#ζάχαρη
#καλή υγεία
#καρύδια
#καφές
#κρέας
#λαχανικά
#λουκάνικα
#μεσογειακή διατροφή
#μήλα
#πατάτες
#πορτοκάλια
#Υγείας