ΥΓΕΙΑ

Ανεξήγητη κούραση: Από έλλειψη ύπνου μέχρι… καρδιοπάθεια (μάθετε να ξεχωρίζετε τα συμπτώματα)

Ανεξήγητη κούραση: Από έλλειψη ύπνου μέχρι… καρδιοπάθεια (μάθετε να ξεχωρίζετε τα συμπτώματα)

Ξυπνάτε με ενέργεια το πρωί έτοιμοι να αρχίσετε την καινούργια ημέρα ή ανυπομονείτε να ξανακοιμηθείτε;

Είναι εύκολο να κατηγορούμε τον τρόπο ζωής μας. Με τις απαιτήσεις της δουλειάς, τη φροντίδα των παιδιών και τις απαιτήσεις του νοικοκυριού δεν αποτελεί θαύμα ότι η κούραση αποτελεί συχνό παράπονο. Η κούραση δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας υπερδραστήριας ζωής.

Το Royal College of Psychiatrists, υποδεικνύει ότι σε οποιαδήποτε στιγμή, ένας στους 5 ανθρώπους αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένος και ένας στους 10 έχει παρατεταμένη κούραση. Οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται πιο κουρασμένες από τους άντρες. Η κούραση, συχνά προκαλείται από φανερό ή σχετικά μικρό πρόβλημα που είναι εύκολο να διορθωθεί αλλά περιστασιακά μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Η γιατρός, Liz Thomas, δήλωσε ότι η κούραση είναι συχνό παράπονο για το οποίο συχνά οι άνθρωποι ζητούν συμβουλή από τον γιατρό τους. Είναι σημαντικό να γίνεται η διάκριση μεταξύ της κούρασης λόγω έλλειψης ύπνου και της κούρασης στο πλαίσιο καλού και επαρκούς ύπνου.

Δείτε τις αιτίες κούρασης

Έλλειψη ύπνου: Ακούγεται απλό, αλλά μια από τις αιτίες της κούρασης είναι ο λίγος ύπνος. Τα μωρά χρειάζονται περίπου 16 ώρες την ημέρα και οι έφηβοι 9. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7- 8 ώρες τη νύχτα αλλά ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται 5 ή 10. Γενικά, όσο πιο μεγάλος είστε τόσο λιγότερο ύπνο χρειάζεστε.

Θυρεοειδής που υπολειτουργεί: Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και ο μεταβολισμός δουλεύει πολύ αργά μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και να αυξάνεται το βάρος σας. Μια εξέταση αίματος επιβεβαιώνει αν έχετε χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς και συνθετικές ορμόνες μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα στο φυσιολογικό.

Διαφήμιση

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αν η κούρασή σας διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες και είναι τόσο κακή που δεν μπορείτε να ελέγξετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ένας ένοχος μπορεί να είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα αλλά το κύριο είναι συνεχής ανεξήγητη εξάντληση. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για το σύνδρομο αλλά άνθρωποι που το έχουν συχνά ωφελούνται από την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, τις καλύτερες συνήθειες ύπνου και την απαλή άσκηση.

Τροφική δυσανεξία: Η τροφική δυσανεξία μπορεί να σας φέρει νύστα. Αν η κούρασή σας χειροτερεύει μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να έχετε τροφική δυσανεξία. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με υπό επίβλεψη διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει ορισμένες τροφές ή προσπαθήστε να κόψετε ορισμένες τροφές που προκαλούν κούραση για να δείτε αν θα αισθανθείτε καλύτερα. Στην περίπτωση κοιλιοκάκης ο οργανισμός αντιδρά άσχημα αν τρώτε γλουτένη. Η κούραση αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της νόσου, όπως και η διάρροια και η αναιμία. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει αν έχετε τη νόσο με απλή εξέταση αίματος.

Διαβήτης: Όταν πάσχετε από διαβήτη, το σάκχαρο μένει στο κυκλοφορικό αντί να εισχωρεί στα κύτταρα όπου θα είχε μετατραπεί σε ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μένει από ενέργεια, παρόλο που έχει να φάει αρκετά. Σύμφωνα με το Diabetes UK, ένα από τα κύρια μη διαγνωσθέντα συμπτώματα διαβήτη μπορεί να είναι η μεγάλη κούραση. Αν έχετε συνεχή κούραση ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε εξέταση αίματος για διαβήτη. Υπάρχει ποικιλία αγωγών, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, θεραπεία με ινσουλίνη και άλλα φάρμακα.

Καρδιοπάθεια: Όταν καθημερινές εργασίες όπως η καθαριότητα του σπιτιού ή το ανέβασμα σκάλας σας αφήνουν εξαντλημένο μπορεί να είναι σημάδι ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα καρδιοπάθειας. Αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν αλλαγές του τρόπου ζωής, φάρμακα και θεραπευτικές προσεγγίσεις για να τεθεί η καρδιοπάθεια υπό έλεγχο.

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη δεν προκαλεί μόνο συναισθηματικά προβλήματα αλλά και σωματικά. Κούραση, πονοκέφαλοι και απώλεια όρεξης είναι ορισμένα από τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι για περισσότερο από 2 εβδομάδες αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Αν αντιμετωπίστε την κατάθλιψη θα πρέπει να εξαφανιστεί και η κούραση.

iatronet.gr

Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#άντρες
#γρήγορη
#γυναίκες
#διατροφή
#ενέργεια
#εύκολο
#έφηβοι
#ημέρα
#θεραπεία
#ινσουλίνη
#καθαριότητα
#καρδιά
#μεταβολισμός
#νύχτα
#ορμόνες
#παιδιών
#προβλήματα
#πρωί
#φάρμακα