share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: 6 πράγματα που μισούν τα κουνούπια

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: 6 πράγματα που μισούν τα κουνούπια

Κάθε που καλοκαιριάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, μαζί με τον ήλιο, την καλή διάθεση και τον φωτεινό ουρανό, έρχονται και τα κουνούπια. Φυσικά, το απωθητικό κουνουπιών είναι ο νούμερο ένα εχθρός των κουνουπιών. Αλλά, τι άλλο μισούν αυτοί οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες;

Αν και φέτος έκανες την πρώτη απόπειρα να απολαύσεις το ποτό, φαγητό ή καφέ στην καλοκαιρινή βεράντα, αυλή ή μικρό μπαλκόνι, αλλά ένιωσες την εχθρική διάθεση των κουνουπιών να σου πιουν το αίμα, τότε μήπως να κρατήσεις σημειώσεις για την επόμενη φορά;

Ενδεχομένως να γνωρίζεις ήδη πως το φως και τα στάσιμα νερά είναι δύο συνθήκες που αγαπούν τα κουνούπια. Για αυτό, λοιπόν, σβήσε φώτα, προσπάθησε να κρατήσεις την ατμόσφαιρα όσο πιο ξηρή γίνεται και τσέκαρε την παρακάτω λίστα, μήπως καταφέρεις, φέτος, να χαλαρώσεις χωρίς να ανησυχείς για τσιμπήματα.

Φόρα φαρδιά ρούχα

Είναι κοινή λογική: για να σε τσιμπήσει ένα κουνούπι, πρέπει να βρει δέρμα, οπότε, αν καλυφθείς με ρούχα τούς χαλάς το πάρτι. Έλα όμως που τα κουνούπια μπορούν να τσιμπήσουν μέσα από το ύφασμα! Η λύση είναι να φοράμε φαρδιά, χαλαρά ρούχα, διότι όταν ένα κουνούπι προσγειωθεί σε αυτό και επιχειρήσει να δαγκώσει ό,τι βρίσκεται από κάτω, πολύ πιθανό να πετύχει τον αέρα, και όχι εμάς. Αν την επόμενη φορά βγεις στη βεράντα με μία φαρδιά πουκαμίσα, θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα κατά των κουνουπιών.

Διαφήμιση

Προτίμησε το λευκό χρώμα

Τα κουνούπια μάλλον έχουν το δικό τους στυλ και διατηρούν ισχυρή άποψη για θέματα μόδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού έλκονται από τα σκούρα ρούχα, ενώ αντιπαθούν τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα. Με άλλα λόγια, τα μαύρα, σκούρα ρούχα λειτουργούν ως σηματοδότης που τους οδηγεί κατευθείαν επάνω μας. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα βγεις στο μπαλκόνι, φόρα κάτι ανοιχτόχρωμο -κατά προτίμηση λευκό ή όσο πιο “χλωμό» γίνεται- κι άσε τα κουνούπια να ψάχνουν μαύρο.

Φύτεψε τα “σωστά» φυτά

Οποιοδήποτε φυτό από το γένος της Κίτρου (κυρίως, τα εσπεριδοειδή) είναι ιδιαίτερα αντιπαθητικό για τα κουνούπια, μάλλον εξαιτίας της ιδιαίτερης και έντονης οσμής του, όπως έχουν δείξει μελέτες. Επιπλέον, άλλα φυτά με έντονη οσμή, όπως μεταξύ άλλων ο βασιλικός, η μέντα και το δεντρολίβανο είναι σύμμαχοί σου σε αυτή τη μάχη. Αλλά αν θες το “απόλυτο» φυτό που λειτουργεί ως απωθητικό των κουνουπιών, ψάξε να βάλεις στον κήπο σου τη Λαντάνα, της οποίας η παρουσία μειώνει στο μισό τον αριθμό των κουνουπιών που συχνάζουν στα μέρη σου, όπως έδειξε σχετική έρευνα.

Εκμεταλλεύσου τη φωτιά στο camping

…ή τον ανεμιστήρα που έχεις στο σπίτι. Τα κουνούπια μπορεί να είναι δεινοί κυνηγοί αίματος, ωστόσο δεν είναι και οι πρώτοι πιλότοι. Συγκριτικά με άλλων εντόμων, το πέταγμά τους είναι αδύναμο, επομένως αν βάλεις κοντά σου έναν ανεμιστήρα, τα ρεύματα θα τα κρατήσουν μακριά. Επιπλέον, τα κουνούπια δεν συμπαθούν τον καπνό. Αλλά επειδή δεν θα βάλουμε φωτιά στο σπίτι μας για ένα παλιοκούνουπο, αυτό είναι ένα tip που μπορείς να εκμεταλλευθείς στο camping: στη φωτιά που καίει έξω από τη σκηνή, πέτα μερικά βότανα όπως η μέντα, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το φασκόμηλο, αφήνοντας το άρωμα και τον καπνό να δράσει.

Πηγή

Διαφήμιση

logo