Κατά πόσον ο καρκίνος συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συγκεκριμένη εκτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το πόσοι καρκίνοι μπορούν να αποδοθούν στο διαβήτη και στην παχυσαρκία.
Συγκεκριμένα, το 3,9% όλων των νέων καρκίνων (περίπου 544.300 περιστατικά ετησίως) σχετίζονται με τον υψηλότερο του κανονικού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) (άνω του 25), ενώ το 2% των καρκίνων (280.100 περιστατικά) σχετίζονται με το διαβήτη.
Οι καρκίνοι που προκαλούνται κάθε χρόνο από τον διαβήτη και την παχυσαρκία διεθνώς, είναι σχεδόν διπλάσιοι στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (περίπου 497.000 έναντι 296.000).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Πίρσον-Στάταρντ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet Diabetes and Endocrinology Journal”, ανέλυσαν στοιχεία για 12 είδη καρκίνου σε 175 χώρες. Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Κόντης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Εκτιμάται ότι 422 εκατομμύρια ενήλικοι έχουν διαβήτη και 2,01 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τόσο τα παραπανίσια κιλά όσο και ο διαβήτης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. Καθώς η παχυσαρκία και ο διαβήτης εξαπλώνονται συνεχώς, οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των καρκίνων παγκοσμίως που θα σχετίζονται με αυτές τις δύο αιτίες. Η αύξηση έως το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 30% στις γυναίκες και 20% στους άνδρες.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων σχετικών με το πάχος και το διαβήτη, συμβαίνουν στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες (το 38,2%) και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (το 24,1%).
Παγκοσμίως, δύο καρκίνοι, του ήπατος και του μαστού, είναι αυτοί με το μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό νέων περιστατικών που συνδέονται με το διαβήτη και την παχυσαρκία. Αναλυτικότερα, στους άνδρες οι δύο συχνότεροι σχετιζόμενοι καρκίνοι είναι ο καρκίνος του ήπατος (43%) και ο καρκίνος του παχέος εντέρου (21,5%), ενώ στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού (30%) και ο καρκίνος του ενδομητρίου (24,5%).
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ