share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά… Θα αποκτήσεις ευτυχία & χρήματα…

Αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά… Θα αποκτήσεις ευτυχία & χρήματα…

Το “διαβατήριο» για καλύτερη υγεία, ευτυχία και χρήματα αποτελούν η…

ευσυνειδησία

Πρόκειται κυρίως για άτομα, τα οποία παίρνουν τα πάντα στα σοβαρά, έχουν ένα αυστηρό προσανατολισμό, είναι έντονα πειθαρχημένα με αυστηρή αντίληψη του καθήκοντος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η ζωή τους.

Ο αυτοέλεγχος

Αυτοέλεγχος θεωρείται η ικανότητα που έχουμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας ώστε να πραγματοποιούμε ή να διακόπτουμε κάποιες συμπεριφορές. Ουσιαστικά αυτοέλεγχος είναι η ικανότητά μας να ξεπερνάμε τις εσωτερικές αντιδράσεις και να μπορούμε να ελέγχουμε τις συμπεριφορές μας.

Άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορους τομείς όπως οι κοινωνικές σχέσεις και η γενικότερη διαχείριση της ζωής τους. Επίσης συμπεριφορές όπως η διατήρηση της ψυχραιμίας, ο έλεγχος της διατροφής, η τήρηση των υποσχέσεών κτλ. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με υψηλό αυτοέλεγχο, μεγαλώνοντας έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Η αποφασιστικότητα/επιμονή

Δημιουργείστε και προβάλλετε μια νοοτροπία που λέει “ναι» στη ζωή. Η ζωή είναι βαρετή μόνο για τους βαρετούς ανθρώπους. Η ζωή είναι επιτυχημένη για τους επιτυχημένους ανθρώπους. Θα πρέπει να ακτινοβολείτε επιτυχία πριν έρθει σε εσάς. Γινόμαστε αυτό που πραγματικά θέλουμε να γίνουμε. Πρέπει να είστε πριν να μπορέσετε να κάνετε ή να έχετε κάτι.

Οι άνθρωποι δεν έχουν άψογη συμπεριφορά εξαιτίας μεγάλης επιτυχίας, έχουν μεγάλη επιτυχία ως επί το πλείστον εξαιτίας άψογης συμπεριφοράς.

Είστε υπεύθυνοι για το πως θα εξελιχθεί η ζωή σας, και η συμπεριφορά σας διαμορφώνει αυτή τη ζωή προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Δημιουργήστε μια συμπεριφορά που να κερδίζει. Καθένας από εμάς δημιουργεί τη δική του ζωή ως επί το πλείστον από τη συμπεριφορά μας. Όλοι θέλουμε καλά αποτελέσματα. Μια υγιής συμπεριφορά είναι η καλύτερη εγγύησή μας.»

Η συναισθηματική σταθερότητα

Η συναισθηματική σταθερότητα δημιουργείται από ένα ήρεμο περιβάλλον. Επιπλέον, σχετίζεται με την εσωτερική αρμονία. Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εύκολες στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε εκεί.

Ξέρουμε ότι η συναισθηματική σταθερότητα είναι συνώνυμο της ευεξίας. Επίσης είναι στενά συνδεδεμένη με τη σωματική σας υγεία.

Διαφήμιση

Όταν φτάνουμε σε αυτή τη σταθερότητα συμβαίνει κάτι καταπληκτικό. Επιτέλους, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή. Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή μας. Και αισθανόμαστε ότι έχουμε καλή αυτοσυγκράτηση.

Η αισιοδοξία

Αισιόδοξος είναι μόνο όποιος έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον; Όχι. Αισιόδοξος είναι εκείνος που μπορεί να δει όσα συμβαίνουν στη ζωή του με θετικό τρόπο, ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες και αντίξοες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα πέντε αυτά χαρακτηριστικά παίζουν ρόλο-κλειδί σε όλες τις ηλικίες, για επιτυχία είτε στη μόρφωση είτε στο επάγγελμα και, επιπλέον, σχετίζονται με καλύτερη υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Άντριου Στεπτόε του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν πάνω από 8.100 άνδρες και γυναίκες άνω των 52 ετών (μέση ηλικία 67 ετών). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ προσωπικότητας, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε η σωματική και ψυχική υγεία τους, η οικονομική κατάστασή τους, το δίκτυο κοινωνικών επαφών τους κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα “πέντε», απολαμβάνουν μια σειρά από οφέλη, όπως μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, λιγότερη κατάθλιψη, μικρότερη κοινωνική απομόνωση, καλύτερη υγεία και λιγότερες χρόνιες παθήσεις. Έχουν στο αίμα τους χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής), μικρότερη περίμετρο μέσης και λιγότερο σωματικό λίπος (δείκτες παχυσαρκίας), καθώς επίσης καλύτερο μεταβολισμό.

“Κανένα από τα πέντε χαρακτηριστικά δεν είναι πιο σημαντικό από τα άλλα. Μάλλον τα οφέλη τους εξαρτώνται από το συνδυασμό τους» δήλωσε ο Στεπτόε. Οσα περισσότερα χαρακτηριστικά από τα πέντε συγκεντρώνει ένας άνθρωπος, τόσο πιο ωφελημένος φαίνεται να είναι.

Έτσι, ανάμεσα στους ανθρώπους με τέσσερα ή πέντε από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μόνο το 3% αναφέρει σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, έναντι ποσοστού 23% μεταξύ όσων έχουν ένα ή κανένα από τα πέντε. Μεταξύ των πρώτων μοναξιά νιώθει μόνο το 10% έναντι σχεδόν 50% των δεύτερων, ενώ γενικότερη κακή υγεία έχει μόνο το 6% των πρώτων έναντι 37% των δεύτερων.

Εξάλλου, οι άνθρωποι με τέσσερα ή πέντε “προνομιακά» χαρακτηριστικά περπατούν πιο γρήγορα (δείκτης μειωμένης θνησιμότητας), ενώ κάνουν τακτικότερα εθελοντισμό. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης ηλικίας να συνεχίζουν να καλλιεργούν στον χαρακτήρα τους αυτές τις ιδιότητες και όχι μόνο όταν είναι νέοι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα “πέντε» βοηθάνε τους ανθρώπους να ξεπερνάνε καλύτερα τις δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και να μην αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν θέσει. Αποθαρρύνονται λιγότερο όταν τα πράγματα πάνε στραβά και έχουν πίστη ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί τελικά.

Μολονότι και τα πέντε χαρακτηριστικά έχουν μια γενετική και άρα κληρονομική διάσταση, ο καθένας μπορεί να τα αναπτύξει, όπως είπε ο Στεπτόε, αλλάζοντας σταδιακά τον τρόπο που σκέπτεται και δρα ή αντιδρά.

Πηγή: healingeffect.gr με στοιχεία από govastileto.gr

Διαφήμιση

logo