ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία στο νερό; Κι όμως υπάρχει!

Αλλεργία στο νερό; Κι όμως υπάρχει!

Από όλες τις μορφές αλλεργίας, η υδατογενής κνίδωση, η αντίδραση του δέρματος μετά την επαφή του με το νερό, είναι σίγουρα η πιο παράξενη.

Ευτυχώς είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς μέχρι σήμερα έχουν διαγνωσθεί μόλις 30-40 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά πρόκειται για μια μορφή αλλεργίας που προκαλεί σοβαρές αλλαγές στη ζωή του πάσχοντος.

Συμπτώματα

Ένα άτομο που πάσχει από υδατογενή κνίδωση εκδηλώνει εξανθήματα μετά την επαφή με το νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, ενώ περπατά στη βροχή, ακόμη και σε περίπτωση ακραίας εφίδρωσης ή ενώ κλαίει!

Οι κοκκινίλες αυτές εμφανίζονται συχνότερα στο λαιμό, το πάνω μέρος του σώματος και τα χέρια, συνοδεύονται από φαγούρα και τις περισσότερες φορές υποχωρούν εντός 30-60 λεπτών μετά την απομάκρυνση της υγρασίας.

Διαφήμιση

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ανάλογα συμπτώματα στο λαιμό, όταν πίνουν νερό.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός 17χρονου κοριτσιού που λόγω της συγκεκριμένης αλλεργίας μπορεί να πιει μόνο κόκα κόλα διαίτης, καθώς το νερό, το τσάι και οι χυμοί φρούτων της προκαλούν οίδημα στο λαιμό.

Αίτια

Η αιτία της συγκεκριμένης αλλεργίας παραμένει άγνωστη, οι ειδικοί εικάζουν ωστόσο ότι πρόκειται για γενετική ανωμαλία που οφείλεται στο χρωμόσωμα 2q21.

Η υδατογενής κνίδωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι τους άνδρες και συνήθως εκδηλώνεται μετά την εφηβεία, αλλά μπορεί και αργότερα.

Αντιμετώπιση

Οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες. Τα αντιισταμινικά και στεροειδή φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για κάποιους πάσχοντες, όπως και η θεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες, αλλά και η χρήση κρέμας προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή του δέρματος με το νερό.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνδρες
#βροχή
#γυναίκες
#θεραπεία
#θερμοκρασίας
#νερό
#τσάι
#φάρμακα