Μια πολύ εύκολη συνταγή για μια πολύ αφράτη, πεντανότιμη τυρόπιτα με υπέροχη γέμιση. Μια αγαπητή απ” όλους πίτα για να την απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας σαν ορεκτικό, συνοδευτικό ή σκέτη.
Υλικά συνταγής
10 τεμ. φύλλο κρούστας
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο [*]
500 γρ. φέτα θρυμματισμένο
450 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
3/4 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό (330 ml)
5 μεσαίου μεγέθους ή 4 μεγάλου μεγέθους, αυγά ελαφρώς χτυπημένα
πιπέρι λίγο μοσχοκάρυδο ή δυόσμο αποξηραμένο
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα (θα τοποθετήσετε τη πίτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου) ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (και θα τοποθετήσετε τη πίτα στη κάτω σχάρα στο φούρνο). Αναμιγνύετε τα 2 ειδών λαδιού και αλείφετε ένα ταψί ορθογώνιο 30×40 εκ.
Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τα τυριά, τα πασπαλίζετε με αρκετό πιπέρι και προαιρετικά με λίγο μοσχοκάρυδο ή δυόσμο και τα ανακατεύετε.
Τοποθετείτε τρία φύλλα λαδωμένα ένα-ένα στο ταψί και τα πασπαλίζετε με το 1/3 των τριμμένων τυριών. Συνεχίζετε με δύο ακόμα λαδωμένα φύλλα, τα οποία τσαλακώνετε ελαφρώς με τα χέρια σας και πασπαλίζετε άλλο 1/3 μείγμα τυριών. Συνεχίζετε με άλλη μια στρώση 2 λαδωμένων φύλλων, ελαφρώς τσαλακωμένων και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/3 τυριών.
Στο τέλος, σκεπάζετε με τα τρία τελευταία φύλλα απλωμένα καλά, χωρίς να τα τσαλακώσετε, αλειμμένα με λάδι. Χαράζετε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια χωρίς να φτάσετε στα κάτω φύλλα και τα κόψετε και αυτά.
Βάζετε σε μέτριο μπολ τα αυγά, το λάδι που τυχόν περίσσεψε από το άλειμμα των φύλλων,το γάλα, το γιαούρτι και την υγρή σόδα (με προσοχή γιατί αφρίζει) και τα χτυπάτε καλά με σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να διαλυθεί καλά το γιαούρτι και να ενσωματωθούν τα υλικά.
Περιχύνετε με το υγρό μείγμα τη πίτα και την αφήνετε για 15-20 λ, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από τα φύλλα. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου για 45-50 λ περίπου.
[*] Προαιρετικά, αν είναι στις προτιμήσεις σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο με βούτυρο επιλογής σας.